Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyen Veganlar, hayvansal beslenme ürünlerine muadil yiyecekleri tercih ediyor. Bakliyatın çokça kullanıldığı mutfağımızda protein içeren lezzetli tarifler bulmak hiç de zor değil.
Bu nedenle çok lezzetli bir tahıl olmasının yanı sıra çok sağlıklı da bir gıda olan bulgur, Veganların tercih ettiği yiyeceklerin başında geliyor. Vegan dostu bir yiyecek olan bulgur, yüksek protein, lif ve B vitaminleri bakımından zengin, aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip.Bulgurlu Sakız Kabağı Dolması TarifiMalzemeler:1 Bardak Başbaşı Bulgur3 Bardak Su½ Çay Kaşığı Deniz Tuzu4 Adet Yaz Kabağı1 Adet Soğan1 Çay Kaşığı Susam Yağı1 Yemek Kaşığı Riviera Zeytinyağı1 Çay Kaşığı Taze Nane1 Çay Kaşığı Taze Fesleğen1 Çay Kaşığı Doğranmış Maydanoz1 Yemek Kaşığı Ayçiçek YağıBulgurlu Sakız Kabağı Dolması Hazırlanışı:Kabakların üst kısımlarını keserek kapak hazırlayın ve içlerini oyun.Bulguru su ve tuzla suyunu çekene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.Oyduğunuz kabaklardan sadece birinin içini, soğanla birlikte ince ince kıydıktan sonra susam ve ayçiçek yağı karışımından sote edin.Pişirmiş olduğunuz bulgurla karıştırın, baharatları ekleyin ve hazırladığınız harçla kabakların içini doldurun.Kestiğiniz kapaklarla dolmaların üzerini kapatın, aksi halde bulgurlar yanar.Kabakların her tarafını fırça yardımıyla yağ sürün ve 300 dereceye ayarlanmış fırında 45 dakika pişirin.Afiyet olsun.Baharatlı Elmalı Bulgur TarifiMalzemeler2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı1 Adet Orta Boy Soğan (doğranmış)1 Diş Sarımsak (doğranmış)2 Çay Kaşığı Ezilmiş Taze Zencefil1 Bardak İri Pilavlık Bulgur1/4 Çay Kaşığı Tarçın3 Bardak Tavuk Suyu1 Adet Orta Boy Elma1/2 Bardak Kuru Sarı ÜzümBaharatlı Elmalı Bulgur Hazırlanışı:Zeytinyağını orta sıcaklıkta ısıtın. Soğanı, sarımsağı ve zencefili ekleyin. Soğanlar yumuşayana kadar 5 dakika karıştırarak pişirin. Bulguru ekleyin ve kızarana kadar 3 dakika karıştırın.Tarçını ve tavuk suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Ocağın altını kısın, kapağını örtün ve bulguru yumuşayıp suyu çekilene kadar 15 dakika kaynatın.Bu arada son olarak elmayı dilimleyin. Elma ve kuru üzümleri bulgurun içine karıştırın, kapağı örtün ve 2 dakika kadar daha pişirdikten sonra ocaktan alın.