Bu Diyet Başka: Ekmek Yasak, Tereyağı Serbest!

Karbonhidrat bakımından fakir diyetlerden olan ketojenik diyet, birçok hastalığın iyileşmesinde de etkili.

Ketojenik diyetin temeli karbonhidratları önemli ölçüde sınırlayıp, yağ ve protein tüketimini artırmaya dayanıyor. Düşük karbonhidratla beslenme, kandaki glikoz seviyesini ve buna bağlı olarak insülini düşürüyor. Vücut, yeterli ölçüde glikoz ve karbonhidrat alamayınca bu sefer enerji üretmek için yağ yakmaya başlıyor.

EKMEK YASAK, TEREYAĞI SERBEST

Ketojenik diyet için serbest ve yasak olan yiyecekler şu şekilde gruplandırılıyor:

Rahatlıkla tüketilebilecek gıdalar: Tereyağı, zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı gibi sağlıklı yağlar, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, avokado ve yumurta

Yasak olan gıdalar: Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratı yüksek gıdalar, meyveler (çok az miktarda günde bir kere tüketebilirsiniz), kök sebzeler, içinde mısır şurubu, glikoz şurubu gibi gizli şeker barındıran meyve suyu, bal, pekmez ve benzeri gıdalar

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

Ketojenik diyet sırasında, enerjisini karbonhidrattan almaya alışkın vücudumuza bunu yağdan almasını öğretmeye çalışıyoruz. Bu da bir adaptasyon süreci gerektiriyor. Bu doğrultuda vücudun enerji sağlayabilmesi için yağ tüketimini artırmak gerekiyor.

Sebzeleri buharda pişirin veya yemeğini yapın. Kızartmayın. Kızartma hiçbir diyette tavsiye edilmez.

Bol su için. Buna sadece diyette değil, her zaman dikkat edin.

Kontrollü protein alın. Ne kadar protein, o kadar fazla yarar diye düşünmeyin. Yağlı, orta proteinli ton balığı gibi gıdaları tercih edin.

Beslenme şeklinizi değiştirmeden önce bir doktordan görüş almak gerekir. Özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastaları bu diyeti uzman kontrolünde uygulamalı.

HASTALIKLARIN ETKİSİNİ DE AZALTIYOR

Ketojenik diyet sadece kilo vermek için değil, çeşitli hastalıkların etkilerini azaltmak için de uygulanan bir yöntem.

İlk olarak 1920'lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanmaya başlanan ketojenik diyet, daha sonra '90'larda tekrar gündeme geliyor. Hatta bununla ilgili en yakın tarihli araştırmalardan biri ise Hacettepe Üniversitesi'nden. 2013 yılında epilepsi hastalığı olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda ise 3 ay ketojenik diyet uygulanan çocukların yüzde 54'ünde epilepsi nöbetleri azalıyor.

Ayrıca, alzheimer, parkinson, mide ekşimesi, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığın etkileri, ketojenik diyetin uygulanmasıyla azalabiliyor. Alınan karbonhidrat seviyesini düşürmek, yağ ve proteini artırmak kanser hücrelerinin büyümesini de yavaşlatıyor. Daha çok şeker ve karbonhidrattan beslenen kanser hücrelerinin büyümesi, bunlara ulaşamadıkça yavaşlıyor. Tabii, her vücudun kendi sistemi olduğu için, bir doktora görünmeden bu diyeti uygulamamak gerekiyor.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler