Botoks Yüzden Beyne Gidebilir!

ABD'de yapılan bir araştırmada, kırışıklıkların giderilmesinde uygulanan Botox tedavisinin, enjekte edildiği bölgeden beyne hareket edebileceği ortaya çıktı.

Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bıyık kaslarına “A tipi botulinum neurotoksin” zerk edilen farelerin beyin dokularında yapılan incelemelerde, Botoks maddesinin beyin köklerine taşındığı görüldü. 

ABD’de 1989’da İlaç ve Gıda İdaresi (FDA) tarafından onaylanan, Allergan firmasının “Botox” markasıyla yılda 1,21 milyar dolarlık satış hacmine ulaştığı ilaç, özellikle yüzlerindeki kırışıklıkları yumuşatmak isteyen yaşı ilerlemiş ünlüler ile nörolojik rahatsızlığı bulunan hastaların tedavisinde kullanılıyor.

Araştırmacılar, makalelerinde, “Botulism neurotoxin”in sinir hücrelerinin iletişim yeteneğini bozabileceğini ve omurilikte değişikliğe yol açabileceğini savundular.

FDA, bu arada “Botox” ile Solstice Neurosciences firması tarafından üretilen “Myobloc” ilaçlarının kas zayıflığı rahatsızlığına yol açıp açmadığını inceliyor.

ABD’nin Boston kentindeki Massachusetts Genel Hastanesi Dermatoloji, Lazer ve Kozmetik Merkezinden Mathew Avram ise bu araştırmanın ilacın merkezi sinir sistemine ulaşabileceği fikrinden hareketle yapıldığını, yıllardır milyonlarca kişide kullanılan tedavinin merkezi sinir sisteminde bir olumsuzluğa yol açtığını tespit etmediklerini söyledi.

Araştırmaya katılmayan Avram, farelerin fizyolojisinin insanlardan farklı olduğunu, bu sonuçların insanlarda görülmeyebileceğini belirtti.
 

 


Botox’un üreticisi Allergan şirketinin bir yetkilisi de, araştırmanın kesin olmadığını ve önceki bulgularla çeliştiğini kaydetti.

Merkezi California’nın Irvine kentinde bulunan şirketin yetkilisi, araştırma için daha fazla çalışma gerektiğini savundu.

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler