Türkiye'de yaklaşık 65 bin böbrek hastası düzenli olarak diyalize giriyor. Yaklaşık 24 bin hasta da 'Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'nde böbrek bekliyor.
Böbreklerin fonksiyonlarını yitirmesi ve görevini yerine getirememesi anlamına gelen böbrek yetmezliğine; diyabet, yüksek kan basıncı ve çeşitli böbrek hastalıkları neden olurken; su tüketiminin az olması ve “tuz-un-şeker” üçlemesi de böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor.
Halka açık olarak düzenlenecek panelde uzmanlar, böbrek yetmezliğine neden olabilecek beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi vererek, özellikle böbrek sağlığında tuz tüketiminin sınırlandırılması gerekliliğini vurgulayacak.
Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’nden Op. Dr. Burak Koçak, kronik böbrek yetmezliğinin önemli bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, “Her yıl binlerce insan kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Tahmin edildiğinden çok daha büyük bir sorun olan kronik böbrek yetmezliğinin en etkili tedavisi ise kuşkusuz organ naklidir” diye konuştu.
Prof. Dr. Aydın Türkmen, tuz kullanımının kısıtlanmasının böbrek sağlığı açısından oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu şu sözlerle aktardı: “Böbrek yetersizliğinde vücuda alınan tuzun atılması azalır ve vücutta birikir. Fazla miktarda alınan tuz tansiyonu yükseltir ve vücutta su birikmesi ile kalp yetmezliğine yol açar. Günlük tuz alımı 2-3 gram olmalıdır. Fazlaca tuz tüketmek yerine, belirli oranlarda tüketmenin kan basıncını kontrolü yoluyla böbrek sağlığını koruduğu bilinmektedir.