Yumurta; protein, vitaminler ve mineraller başta olmak üzere insanların sağlıklı beslenmede ihtiyaç duyduğu hemen her gereksinimi sağlayan, mucizevi faydalara sahip, en sağlıklı gıdalar arasında yer alır. Üstelik anne sütünden sonra en yararlı bir kaç temel gıda arasında yer alır. Tok tutucu özelliğe sahip olduğundan insanların daha az yiyerek daha fazla enerji almasını sağlar. Bu özelliğiyle de çağın en korkutucu hastalıklarından obeziteye karşı da faydalıdır. İyi kolestrol ihtiva ettiği için zararlı kolestrol riski taşımaz. Başta beyin, gözler ve cilt olmak üzere vücudun pek çok organına saymakla bitmeyecek yararlar sağlar.
Kırmızı etten daha fazla protein içeren içeren tavuk eti ise; katarakt ve cilt rahatsızlıkları önlemede etkili, bağışıklık sisteminin artıran, halsizliği engelleyen, sindirim düzenleyici olan B vitamini, kemik sağlığının gelişmesinde önemli D vitamini, göz sağlığı ve kaslara yararlı, anemiye karşı koruyucu A vitamini başta olmak üzere; potasyum, sodyum, fosfor gibi sağlığa çok yaralı minerallere sahiptir. Tavuk eti; stres ve kalp hastalıklarına karşı koruduğu gibi vücudun direncini artırmaya yardımcıdır. TÜRKİYE DÜNYA'DA EN AZ YUMURTA YİYEN ÜLKELER ARASINDA"Ancak tüm bu yararlarına rağmen, yurdumuzda kişi başına yumurta ve tavuk eti ile beslenme oranları dünya ortalamalarının çok altında" diyen Beyaz et ve yumurta sektörünün iddalı yeni markalarından İyigün Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Umut İyigün tüketim rakamlarını şu şekilde açıkladı: "Tavuk yumurtası insan beslenmesi açısından değerli bir gıda maddesi olmasına rağmen Türkiye'de bir yılda kişi başına yenilen yumurta sayısı 189 adet. Avrupa ülkelerinde kişi başına yılda ortalama 250'den fazla yumurta tüketildiği dikkate alınırsa bu rakam çok düşük. Meksika'da kişi başına 357, Malezya'da kişi başına 343, Japonya ve İsrail'de 330, Rusya'da 291, Arjantin'de 256, Çin'de 254, Fransa'da 216 yumurta yenildiği belirlenmiş! Ülkemizin kişi başına ortalama yumurta tüketim sayısı, hemen her yıl değişen rakamlarla dünya tüketim rakamları ortalamasının altında kalmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde protein eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlık ve şikayetler ise tam tersine artış göstermektedir. Aynı ters orantı beyaz et tüketiminde de dikkat çekmektedir. Yılda kişi başına ortalama 21 kilo tavuk eti tüketiyoruz. Bu alanda Avrupa ülkeleriyle hemen hemen aynı seviyedeyiz ama kırmızı etle kıyasladığımızda bu rakamında olması gerekinin çok altında"UMUT İYİGÜN: VATANDAŞ SEKTÖRE GÜVENEMEDİĞİ İÇİN YEMEYE KORKUYORTürkiye'nin tavuk ve yumurta üretim sektöründe son yıllarda gelişerek, dünyada yumurta üretimi ve ihracatında önemli yer tutttuğuna dikkat çeken başarılı genç İşadamı Umut İyigün, "Türkiyemiz, tavukçuluk sektöründe dünyada ilk 12 ülke arasında, Avrupa'da ise 3. sırada yer almaktadır. Bu sektör, yaklaşık 600 bin kişiye istihdam sağlıyor ve yaklaşık 2 milyon kişinin geçimini bu sektörden sağlıyor. İhracatta önemli gelişmeler söz konusu. Ancak buna rağmen, sektör yurt içinde vatandaşlarımıza yumurta ve tavuk eti yedirmekte zorlanıyor. Bu üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir konu. Bizim yaptığımız fizibilite araştırmalarında en büyük problemin sektöre duylan güvensizlik olduğunu saptadık. Vatandaşımız ne yazık ki bu sektörde üretim yapan firmalara güvenmekte zorlanıyor. Ciddi bir imaj zedelenmesi var. Vatandaşımızın beyaz ete ve yumurta üretiminin sağlıklı yapıldığına ikna edilmesi şart. Kamuoyunda bu alandaki en temel sıkıntı; hormon ve antibiyotik kullanıldığı endişesi. Daha sonra GDO'lu yem kullanıldığı konusundaki şüpheler geliyor. Biz, yaptığımız fizibilite araştırmalarını göz önüne alarak İyigün Çiftliğini kurduk. Kanatlı sektörüne girdik ve gezen tavuk yumurtası üretimine başladık. Peki, ortamda bu denli güvensizlik varken bu cesareti nereden buldunuz, diye soracaksınız. Cevabı basit. Biz İyigün ailesi olarak diğer sektörlerde oluşturduğumuz güveni bu sektöre taşıdık: İyigün markası diğer tüm şirketlerinde oluşturduğu güvenle bu sektöre de umut ışığı olmayı hedefliyor. Bu sektörün geleceği vatandaşın üretilen tavuk ve yumurtaların sağlıklı ve temiz koşullarda üretilip, aynı şartlarda sofrasına taşınması ile mümkündür. Biz şirket olarak bunu sağlayacağımıza inandığımız için hiç endişe duymadan bu alana yatırım yaptık" dedi.İNTERNET PAZARLAMA AĞIYLA HIZLI VE GÜVENLİ ŞEKİLDE ADRESE TESLİMUmut İyigün, sektörde yaşanan ikinci temel sıkıntının üretilen yumurta ve tavuk etlerinin müşterilere üretildiği doğallıkla ve tazeliği bozulmadan ulaştırılması gerektiği olduğunu belirtti."Gezen tavuk yumurtalarının vatandaşlara, tazeliği bozulmadan, sağlıklı ve güvenli şekilde ulaştırılması için internet imkanlarını ve abonelik sistemini kullanacağız" diyen İşadamı İyigün, "Aynı zamanda kaliteyi düşürmeden kapasite artışına paralel olarak seçkin marketlerin raflarında yerimizi alacağız" ifadesini kullandı.