BALIK
Kuşkusuz kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri… Av yasağı bitsin diye aylarca bekledikten sonra ışıl ışıl tezgâhlarda boy gösterdiği anda içimizin açıldığı bir gerçek. Ancak Diyetisyen Emre Uzun'un balığa dair anlatacakları var: "Balık başta olmak üzere deniz ürünlerinde bulunan protein, çok sayıda vitamin ve mineral, Omega 3 yağ asitleri diğer besinlere nazaran oldukça yüksek seviyededir. Ancak bazı dip balıklarında sıklıkla karşılaştığımız yüksek cıva seviyesine dikkat etmek gerekiyor. Cıva, insan vücuduna girdiği andan itibaren hasar bırakmaya başlayan bir ağır metal. Beyin ve beyin hücrelerinde bıraktığı hasarlar sonucunda Alzheimer, epilepsi, Parkinson ve kronik olarak yorgunluk sendromuna rastlanıyor. Cıva ayrıca merkezi sinir sistemine ve beyin fonksiyonlarına ciddi hasar da verebiliyor. Cıva seviyesinin yüksekliği ile ilgili basit bir ipucu da verelim: Bir balık ne kadar büyükse o kadar uzun süre yaşamış ve aynı oranda fazla cıva barındırıyor demektir. İkinci tüyo ise bir balığın dip balığı olup olmadığı… Örneğin levrek, kefal, lüfer, barbunya ve kalkan dip balıkları olduğu için bunlarda cıva, kurşun ve kadmiyum gibi ağır metaller bulunma riski fazla. Denizlerin 100 metrelik üst kısmında yaşayan yüzey balıklarıyla ilgili içiniz rahat olsun. Bunları da hamsi, istavrit, uskumru, palamut, ton, yayın, morina, iri mezgit olarak sıralayabiliriz. Karidesi de iç huzuruyla tüketebilirsiniz." KREMALI ÇORBA Kış aylarında görüntüsüyle bile içimizi ısıtan çorbalar, aynı zamanda son derece yararlı. Çünkü hepsi de sebzelerin, tahılların, baharatların tavuk ve et suyunun damıtılmış hali gibi. Diyetisyen Emre Uzun, bizleri çorbaya değil ama kremalı çorbalara karşı uyarıyor: "Özellikle hazır kremalı çorbalara karşı dikkatli olmak gerek. Çünkü bu kremalar, içerdikleri maddeler yüzünden daha çok zarar veriyor. Örneğin hazır kremalarda yüksek miktarda doymuş yağ asidi içeren, bu yüzden de akciğer, kalp ve damar hastalıklarına yol açan palm yağı kullanılıyor. Aynı şekilde glikoz şurubu da vücudun şeker dengesini bozup hormonal sistemimize zarar veriyor." Peki, ne yapacağız. Emre Uzun, "Kendi kremamızı evde yapacağız!" diyor… EVDE KREMA TARİFİ: 1 su bardağı pastorize sütü yarım çay bardağı elenmiş unu ve bir miktar tuzu kaba alıp karıştırın ve koyulaşana kadar çırpın. Karışım istenen kıvama gelince mikrodalga fırında 3-4 dakika kadar pişirin. Kremanız kullanıma hazır! İsterseniz yemeklerde isterseniz de makarnalar için aynı karışımı kullanabilirsiniz. Önemli olan şu: Kremada doğal malzemeler kullanıldığı için ihtiyacınız olduğu kadar hazırlayın ve aynı gün tüketin! HİBİSKUS Ülkemizde hibiskus çayı sıcak olarak demlenip ılık olarak tüketilen, oldukça faydalı bir bitki çayı. Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kolesterole iyi geldiği de biliniyor.