Oysaki önemli olan gebelik döneminde az veya çok yemek değil, doğru besinleri tüketip, ihtiyaç olan gıdaları ölçüsünde almaktır. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Eylem Şeker Arı, hamilelik dönemindeki sağlıklı beslenmenin bebeğin gelişimine katkıları hakkında bilgi verdi.
“Su” İle Erken Doğum Riskini Azaltmak Elinizde Su, hamilelik döneminde anne adayları için sanıldığından çok daha büyük önem taşımaktadır. Özellikle böbreklerin ve bağırsakların düzenli çalışması için günde en az 8-10 bardak tüketilmesi önerilen su, idrar yolları enfeksiyonlarını azaltarak erken doğum riskini de önleyebilmektedir. Anne adayı su tüketerek, bir çeşit detoks yapar ve bu şekilde kendisini daha zinde ve iyi hissedecektir. Yeterli miktarda su tüketimi asla ihmal edilmemeli, çay, kahve ve türevi sıvılar, günlük önerilen su tüketiminin dışında tutulmalıdır. Mercimek, Nohut Ve Yeşil Sebzeler Demir Deposu Hamilelikte, anne ve bebeğin sağlıklı olması için demir takviyesi olmazsa olmazlar arasındadır. Demir eksikliği anemisinin düşük doğum ağırlığına ve erken doğuma zemin hazırladığı bilinmektedir. Kan hücrelerinin ana maddesi olan demirin eksikliği durumunda kansızlık ortaya çıkar ve bu durum anne adayında soluk beniz, halsizlik, baş dönmeleri ve çarpıntı şeklinde kendini gösterir. Hamileliğin ilk aylarında vücut hamilelik öncesinde depoladığı demirleri kullanırken, bu depolar ilerleyen aylarda tükendiği takdirde demir takviyesi gerekmektedir. Gebeliğin dördüncü ayından itibaren daha ağırlıklı olarak tüketilecek mercimek, fasulye, nohut, kırmızı et ve yeşil sebzeler demir kaynağı olabilecek besinlerdir.