Ramazan boyu oruç sebebiyle aç kalan mide, bayramda aşırı yemek yüklenmesiyle karşılaşınca bazı sıkıntılar yaşayabiliyor.
Özellikle mide hastalıkları olan kişilerin bayramda beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekiyor. Uzm. Dr. Salim Bereket, "Bayram süresince aşırı derecede yemeye yüklenmek birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarında artışlar bayram süresince daha fazla yaşanır. Bu sebeple reflü, gastrit gibi mide hastalıkları olan kişilerin bayramda daha özenli davranmaları gerekir." diyor.Mide hastalıkları bayramda artıyorBayramlar birçok insanın heyecanla beklediği özel günlerden biridir. Kişilere kattığı anlam ve coşku sebebiyle de adeta bir şölen havasında geçirilir. Bayrama özel yemekler pişirilir, ikramlıklar ve tatlılar hazırlanır. Ancak bayram süresince aşırı derecede yemeye yüklenmek birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarında artışlar bayram süresince daha fazla yaşanır. Bu sebeple reflü, gastrit gibi mide hastalıkları olan kişilerin bayramda daha özenli davranmaları gerekir.Daha fazla yemek yeniyorRamazan boyunca oruç sebebiyle aç kalan kişilerin genellikle bayramda daha fazla yeme ihtiyacı hissettiğini söyleyen Central Hospital'dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, "Bu durum psikolojik olarak normal kabul edilebilir ancak sağlık açısından doğru değildir. Bayramda kalabalık bir şekilde sofraya oturmak ve yemek yemek oldukça keyiflidir. Ancak bilinçsizce her besini ölçüsüzce yemek, belli bir düzene alışan metabolizmanın tepki vermesine sebep olabilir. Bu durum kronik hastalığı olan kişilerin yanı sıra sağlıklı bireyler için de risk yaratabilir." dedi.Azı karar çoğu zararBayramda gereğinden fazla yemek hazım problemlerine, midede gaz oluşmasına, mide bulantısına/ekşimesine ve ağrısına sebep olabilir. Ayrıca bağırsak sistemi rahatsızlıkları da görülebilir. Aşırı yağlı ve etli gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Et ve et ürünlerinin sindirimi zor olduğundan mideye rahatsızlık verebilir. Bayramda beslenme düzeninin sebze ve meyve ağırlıklı olmasına özen gösterilmelidir.Bayramda çok şerbetli ve unlu tatlılar tüketmenin, çikolata ve lokum gibi ürünler yemenin kandaki kolesterol ve yağ oranını yükseltebildiğine dikkat çeken Central Hospital'dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, "Özellikle ailesinde kalp, hipertansiyon, şeker ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha dikkatli davranmaları gerekir. Eğer tatlı yenmek isteniyorsa da sütlü tatlılar tercih edilmelidir." diyor.Israrlara karşı dirençli olunToplumumuzda genellikle ikram edilen yiyecek ve içeceklerde ısrarcı davranılır. Böyle bir durumda kontrollü olunmalı, kalorisi yüksek olan besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bir defadan bir şey olmaz düşüncesiyle hareket etmek geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabilir.Az ama sık yiyinVücudun eski düzenine dönebilmesi için bayramda beslenme düzenine daha yumuşak ve sağlıklı bir geçiş yapılması gerektiğini belirten Central Hospital'dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, "Bayram süresince mide sorunlarının yaşanmaması için gün içinde az ama sık beslenilmelidir. Öncelikle güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Sağlıklı bir sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Böylelikle güne daha enerjik başlanabilir ve gün boyunca fazla yemek yeme ihtiyacı da hissedilmez. Tabi gün içinde hiçbir öğün de atlanmamalıdır." diyor.Sıvı kaybına dikkat!