Üstelik konuyla ilgili kulaktan dolma bilgiler ve doğru bilinen yanlışlar bir hayli fazla…
Fulya Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu, ayak ve ayak bileği cerrahi uzmanı, ortopedist Dr. Selim Muğrabi ayağınızla ilgili aslında doğru zannettiğiniz yanlışlar nelerdir cevapladı.
Başparmak çıkıntısında gece makarası, parmak arası silikon tedavi edicidir (YANLIŞ)
Başparmak tedavisinin tek cöçümü ameliyattır. Aparatlar sadece hastanın ağrısını gidermede kullanılır.
Başparmak çıkıntısının ameliyattan sonra tekrarı sık görülür (YANLIŞ)
Başparmak çıkıntısında doğru cerrahi teknik kullanıldığı sürece tekrarlama son derece az görülür.
Başparmak çıkıntısının nedeni giyilen ayakkabının kötü olmasıdır (YANLIŞ)
Başparmak çıkıntısının ana nedeni genetik alt yapıdır. Bu hastalarda ayakta düz tabanlık ya da yüksek kavis gibi basma kusuru vardır. Bununla birlikte arka ayak adalesi olan aşil kısalığı da mevcuttur. Kötü ayakkabı ile durum sadece tetiklenir.
Başparmak çıkıntısı tedavisinde, çıkıntının törpülenmesi ana tedavidir (YANLIŞ)
Başparmak tedavisinde doğru tedavi mevcut olan basma kusurunun düzeltilmesi ve gerekirse aşil tendonun uzatılmasıdır.
Herkes ortopedik ayakkabı kullanmalıdır ya da bunlarla rahat eder (YANLIŞ)
Kişilerde ayak kavisinin yapısı ihtiyaç duyulan ayakkabıyı belirler. Düz tabanlıkda yüksek kavise göre ayakkabının şekli belirlenir.
Tırnak batmasında tırnak çekimi tedavisi yapılırsa tedavi sağlanır (YANLIŞ)
Tırnak batmasında bozulmuş olan doku tırnak yatağıdır. Yapılacak işlemin tırhak yatağını düzeltmek üzere yapılması gerekir.
Çocuklarda içe basma tabanlık kullanılarak düzeltilebilecek bir durumdur (YANLIŞ)
Çocuklarda içe basmada kalça açısal bozukluğu, düz tabanlık kaval kemiğinin şekilsel bozukluğu gibi farklı etkenlere göre tedaviler farklı şekillerde yapılır.
Topuk dikeninde ağrı sebebi topukta oluşmuş sivri bir kemik yapısıdır (YANLIŞ)
Topuk dikeninde asıl etken ayağın tabanında bulunan bir adalenin kısalmasına bağlı olarak ortaya çıkan ağrıdır.
Çocukların ayak kontrolleri çocuk doktoru tarafından yapılır (YANLIŞ)
Çocukların belli bir yaştan sonra tüm uzmanlık gerektiren konrolleri uzman doktorlar tarafından yapılmalı. Buna ortodedi de dahil. Özellikle dört yaşında tüm çocukların orthopedist kontrolünden geçmesi önemli. Çünkü bu yaşta tespit edilen rahatsızlıklar çocuğun ilerleyen yaşlarda karşısına çıkabilecek ayak rahatsızlıklarının erkenden tespit edilmesine olanak sağlıyor.
Her diyabetlinin ayağında sorun olur (YANLIŞ)
İnsanlara diyabetiniz varsa ayağınızı kontrol edin diye çağrışım çok fazla Amerika'da kullanılıyor. 'Diyabetiniz varsa ayağınızın başına bir şey gelebilir,' fikri bir köşede hep insanlara sufle ediliyor. Bu konu Amerika'da popüler hale getirildi. Oysa diyabetli hastaların ayaklarında rahatsızlık görülme ihtimali çok yüksek değil. Ama diyabetli hastaların mutlaka bir ayak cerrahına görünmelerinde fayda var.
Hasta özellikle 60 yaşını geçtiğinde eklemleri bozulmaya başlar. Diz ve kalça protezide risklidir (YANLIŞ)
Diz kalça protezi bu eklemin yerine bir titanyum parçanın konmasıdır. Diz çıkarılır eklem olarak, yerine bir titanyum eklem konur. Ayak bileği protezinde uzun yıllar istenen sonuç elde edilemiyordu. Ama son 5 yılda eşik değer geçildi, Oysa total ayak bilge protezi çok daha faydalı bir ameliyat ancak Türkiye'de şuana kadar 10 tane filan yapılmış durumda. Başparmak çıkıntısı da Türkiye'de 30 yıldır yapılıyor ama son beş yıla kadar ameliyatlar başarısızdı.
Profesyonel sporcuların performansının ayak sağlığıyla ilgisi yoktur (YANLIŞ)
Profesyonel sporcuların tümü kendi ayak kontrollerini aksatmadan yaptırırlar. Özellikle futbol, voleybol, basketbol gibi ayağı ilgilendiren sporları yapanlar buna özellikle dikkat eder. Hatta tüm önemli sporcular kendilerine uygun tabanlıkla spor ayakkabı kullanırlar. Bu da onların performansını arttırır.
Ayak tabanlığı sadece progesyoneller ve ayağı rahatsız olanlar için gereklidir (YANLIŞ)
Tabanlık üç günden fazla spor yapan, ayağında sorun olan, yürümeyi seven herkes için gereklidir. Tabanlık hayatı kolaylaştıran bir unsundur. Amerika'da üç kişiden biri kişiye özel tabanlık kullanır.