Avokado Mucizesini Çok Geç Keşfettik!

Avokado, uzun yıllar Türkiye'de tanınmayı ve kabul görmeyi bekledi durdu! 80'lerin başından itibaren aranan, en pahalı meyve olarak pazarlarımıza girmeye başladı.

Avokadonun olgunlaşmış olanını (elde kolayca ezilebilen) kullanmak gerekir. Eğer yumuşağını bulamıyorsanız, onu birkaç gün içerisinde kolaylıkla yumuşatabilirsiniz. Yapacağınız tek şey herbirini ayrı ayrı gazete veya kese kâğıdına sarıp oda sıcaklığında bekletmektir.

Birkaç gün sonra gazete kâğıdını açmadan dışından, yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edebilirsiniz. Avokado olgun şeftali yumşaklığında olmalıdır. Avokado hazırladıktan en geç birkaç saat içerisinde tüketilmelidir.

Avokado, B6 vitamini bakımından çok zengindir. Ülser ve migreni olanlar avokadoyu hiç çekinmeden tüketebilirler. Ülser, migren ve Azlheimer hastalarının özellikle avakado tüketmelerinde fayda var. Bu önerimin nedeni içerdiği thiamin  ve theronine etkin maddeleridir. Avokadonun içerdiği riboflavin, seretonin  ve pyridoxine  migrene karşı mükemmel bir önleyicidir.

Ancak, içeriğinde bulunan yüksek miktardaki proline  ve heptacosane  maddeleri onun migrene karşı önleyici gücünü büyük ölçüde zayıflatır. Avokadoyu tüketenler onun çok yağlı olduğunu ve kolesterollerini yükselteceğini düşünür.

Bu doğru değildir. Tam tersine avokado kolesterol düşürücüdür. Hele hele önerdiğim hazırlama şekline göre tüketilirse, kolesterolün düşürülmesinde daha da etkili olur. Avokadonun az da olsa dopamin  ve seretonin  içerdiğini biliyor muydunuz?

İyi huylu prostat büyümesine bağlı şikâyeti olanlar da haftada iki-üç kez avokado tüketmeli. Çünkü içeriğinde 5 alfaredüktaz enzimini inhibe eden beş etkin madde bulunur. 
Avokadonun meyve olarak tüketilmesi biraz zor gelebilir. Ancak, avokadonun çok çeşitli hazırlama şekilleri vardır.

Eğer onu doğru hazırlarsak, mükemmel bir aroma ve damak tadı kazanır. Önerdiğim hazırlama şeklinin dışına çıkmayınız. Çünkü sarımsak ve taze limon suyunun dışında ilave edeceğiniz farklı katkılar kür için uygun olmayabilir.

Avokadonun tuz atımındaki seçiçiliği, sodyuma karşıdır. O, vücuttaki sodyumu adeta seçerek dışarı atar. Sodyum yüksekliği olanlara özellikle avokado tüketmelerini öneririm.
Avokado gerçek bir doymamış omega9 asit  deposudur.

Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler