At ve Eşek Eti Sattıkları İddiasıyla Teşhir Edilen Firmanın Sahipleri Beraat Etti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın dana diye at ve eşek etinden sucuk yaptıkları gerekçesi ile yakaladığı firma sahipleri yargılandıkları davada beraat etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yüzde 100 dana eti diyerek satılan sucukların içinden at veya eşek eti çıktığı gerekçesiyle teşhir ettiği firmanın iki sahibi, yargılandıkları davada beraat etti. Mahkeme, sucukların ele geçirildiği kasabın işletmeciliğini yapan kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

BAKANLIK TEŞHİR ETTİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 yılında Sakarya'da bir kasapta yaptığı denetimde yüzde 100 dana eti diye satılan sucuktan tek tırnaklı at veya eşek eti çıktığı iddiasıyla ürünün üzerinde etiketi bulunduğu ileri sürülen firmayı teşhir etti.

RAPORLARDA TEK TIRNAKLI ETİ ÇIKTI

Firmanın yetkilileri H.A. ve N.Ş. hakkında Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü savcılığa suç duyurusunda bulundu. Soruşturma sonucunda şüpheliler hakkında 'bozulmuş ve değiştirilmiş gıda ticareti yapmak' suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve bin 500 güne kadar adlî para cezası istemiyle dava açıldı. Savcı, analiz raporları, denetim ve kontrol raporlarını mahkemeye delil olarak sundu.

SANIKLAR İFTİRA DEDİ

Sakarya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında sanıklardan N.Ş.'nin avukatı Tolga Kırtay, müvekkili ve ortağının sahibi olduğu firmanın fason olarak üretim yaptığını söyledi. Firmanın gerçek ve tüzel kişiler tarafından getirilen etleri Türk Gıda Kodeksi tebliğine göre ısıl işlem sucuk haline getirdiğini anlatan Kırtay; "At ve eşek eti diye tabir edilen etler dosyada tanık olarak yer alan ancak bizce sanık olması gereken şahsın kasabından elde edilmiştir. Bu sucuklarda kullanılan etiketlerin kısmen benzeri sırf firmamızın ismi lekelensin diye bırakıldığını düşünüyoruz. Çünkü müvekkil firmanın sucuklarındaki etiketlerde seri numarası bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu tanıkla da her hangi bir ticari ilişkimizin olmadığı da dosyada sabittir. Toplanan deliller ışığında müvekkilimiz sanığın beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

BAKANLIK AVUKATLARI CEZA İSTEDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün avukatı ise sanıkların cezalandırılmalarını istedi.

MAHKEMEDEN DELİL YETERSİZLİĞİNDEN BERAAT

Davayı karara bağlayan mahkeme, her ne kadar sanıkların üzerine atılı suçu işlediği iddia edilerek kamu davası açılmış ise de suçu işlediklerine dair kesin, inandırıcı, şüpheden uzak, cezalandırılmalarına yeterli kesin delil elde edilemediğinden sanıkların beraatine karar verdi.

İHALE DÜKKAN SAHİBİNE KALDI

Mahkeme, davaya konu olan sucukların ele geçirildiği dükkanın işletmeciliğini yapan ve davada tanık olarak görülen M.Y. hakkında Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler