24 yaşındaki İngiliz Maggie Lieu bir astrofizik öğrecisi. Fakat onu diğer öğrencilerden ayıran bir özellik var. Kendisi Mars'a yerleşip, ilk Marslı bebeği doğurmak istiyor.
MARS'TA DOĞUM YAPACAK İLK KADIN OLACAK
Mars One şirketinin 2012’de duyurduğu ve toplam maliyetinin 6 milyar dolara ulaşması beklenen Kızıl Gezegen’e koloni kurma planı için başvuranlar devam ediyor. Başvuranlar arasında ilginç bir isim de var. Bu isim bir astrofizik öğrecisi Maggie Lieu. Onu ilginç kılan garip isteği. Lieu Mars'ta doğum yapmak istiyor. Başvuruda bulunan 200 bin kişinin arasında yer alan ingiliz öğrenci, Mars'a gönderilecek ekibin içinde yer alırsa uzayda doğum yapacak ilk kadın olacak. Yapılan elemelerin ardından seçilecek ekip 9 yıl boyunca çeşitli eğitim ve testten geçirilecek ve 2024'te Dünya'dan ayrılacak.
33 YAŞINDA İLK UZAYLI ANNE
24 yaşındaki Maggie Lieu, Mars One'dan vize alırsa 33 yaşında uzaya çıkacak. İngiliz öğrencinin bu planı gerçekleşirse çocuğu da ilk Marslı olarak tarihe geçecek. Maggie Lieu'nun bu planının Mars One ekibi tarafından nasıl karşılanacağı ise bilinmiyor.
PEKİ UZAYDA ÇOCUK DOĞUMU MÜMKÜN MÜ?
Dünyadaki yaşam 1g kuvvetinde yerçekimine uyum sağlayarak evrimleştiği ve daha düşük ya da daha yüksek bir kuvvete maruz kalmadığı için tam olarak birşey söylemek zor. Kuş ve sürüngenlerin yumurtaları döllendikten sonra gelişmelerinin doğru olabilmesi için yerçekiminin 1g olmasina ihtiyaçlari vardır yoksa mesela kuşun ön/arka ekseni oluşmadığı için kuş embriyosu gelişemez. Muhtemelen anne karnında çocuğun gelişmesi içinde yerçekimi önemlidir.
Yerçekimi anne karnındaki bebeğe(fetüse) pek fazla etki etmez. Yani bebek anne karnında normal gelişimini sürdürür. Doğduktan sonra yerçekimine maruz kalmaya başlar. Kaslar (özeliikle bacak kasları) gelişmeye başlar. Yerçekimsiz ortamda doğduktan sonra devam ederse gelişim bozukluklarını etkileyebilir...