Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde geçebileceğini tahmin edilmektedir.

Uzmanlar bu yıl ülkemizde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde geçebileceğini tahmin etmektedir. Bu nedenle hava sıcaklıkları ve nemdeki artış gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir.


Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzeri yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları )olanlar, sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizlerdir.

Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.

Aşırı sıcaklardan korunmak için günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı, açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı, bol sıvı alımına dikkat edilmeli, güneş koruyucu kremler kullanılmalı, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, spor aktiviteleri sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı, kapalı alanlar iyi havalandırılmalı, vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, mümkün değilse ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

Beslenme ve sıvı alımında dikkatli olunmalı, her gün en az 2-2,5 Litre ( 12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli, yemekleri pişirirken kızartma veya kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme yöntemleri seçilmelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına uyulmalıdır.
 
ZEDHABER 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler