Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Şimşek, anne sütüyle beslenen çocukların, inek sütü verilenlere göre diyabet hastalığına karşı daha dirençli olduğunu söyledi.
Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklar arasında yaygın diyabet türünün, insilün enjekte edilmesi zorunlu Tip1 olduğunu belirtti.
Bu hastalığın daha çok ergenlik yaşlarında görüldüğünü ancak son yıllarda bazı çocukların da buna yakalandığını dile getiren Şimşek, ailelere, çocuklarının sağlık durumlarını iyi izlemesi uyarısında bulundu.
Ön belirtilerden en önemlisinin, çok su içilmesi olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
"Bir çocuk beklenenden çok fazla su içiyor, gece sürekli su içmeye, idrar yapmaya kalkıyor, idrar kaçırmayana başlamışsa kilo kaybı görülüyorsa mutlaka aklımıza şeker hastalığı gelmeli ve çocuğun açlık kan şekerine baktırmak gerekmektedir. Çocuklardaki diyabet hastalığını erişkinlerde yaşanan diyabetten ayıran en önemli özellik, insülin kullanılması zorunluluğudur. Bu enjeksiyon ömür boyu sürer. Tanı konulduktan sonra ailelerin, şeker hastalığını tedavisi, tedavi sırasında dikkat edilecek hususlar, insülin dozu, tedavi saatleri, hastanın bir günde alması gereken diyet gibi her şeyi öğrenmesi gerekiyor. Bu konuda hastanelerde eğitimler veriliyor."
Konserve türü beslenmeden uzak durun
Şimşek, çocuklarda diyabet hastalığında kesin bir genetik geçiş olmadığını ancak bu konuda yatkınlık görüldüğünü anlattı.
Tip1 diyabeti, birden fazla faktörün etkinleştiği bir hastalık olarak nitelendiren Şimşek, şunları kaydetti:
"Çocuk ilk bir yılında hemen inek sütüyle beslenmeye başlarsa alerjik hastalıklar gibi diyabet de daha sık çıkmaya başlıyor. Anne sütüyle beslenen çocuk, diyabete karşı daha korunmuş oluyor, inek sütüyle beslenen ise daha yatkın oluyor. Diğer faktörler de özellikle küçük yaşlarda geçirilen bazı enfeksiyon hastalıkları. Bu, hamilelikte de geçerli. Anne hamilelik döneminde kızılcık, kızamık gibi viral hastalıklar geçirirse diyabet riski artabiliyor. Bir diğer faktör de beslenme ürünlerindeki katkı maddeleri. Özellikle besinlere koruyucu amaçla konulan bazı maddeler, diyabete zemin hazırlayan faktörler arasında. Kişilerin mümkün olduğunca konserve türü beslenme şekli yerine doğal beslenmeye özen göstermesi, katkı içeren besin maddelerini, fast foodları tüketmemesi gerekiyor. Fast food her şekilde bizi diyabete doğru çekiyor."
Ailelerin, iyi bir eğitim alarak, diyabetin yaşamı alt-üst eden bir hastalık olmadığını öğrenebileceğine dikkati çeken Şimşek, çocuklarının hastalıktan önceki sosyal yaşamlarını devam ettirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.