Ağrıları Hayvan Tepmesinden Sandı Tümör Çıktı

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Şap hastalığına karşı rutin aşılama yaptığı sırada büyükbaş hayvanlardan birinin tepmesi sonrasında yaşadığı baldır, ayak ve belindeki ağrılar nedeniyle gittiği hastanede, omuriliğinde tümör tespit edilen veteriner hekim, 7-8 saat süren bir ameliyatla felç olmaktan kurtuldu.

GÜLCAN KAPLAN - Şap hastalığına karşı rutin aşılama yaptığı sırada büyükbaş hayvanlardan birinin tepmesi sonrasında yaşadığı baldır, ayak ve belindeki ağrılar nedeniyle gittiği hastanede, omuriliğinde tümör tespit edilen veteriner hekim, 7-8 saat süren bir ameliyatla felç olmaktan kurtuldu.

Datça Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde çalışan veteriner hekim Abdurrahman Karakoç (49), AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvanlara rutin şap aşılama kampanyası çerçevesinde arazide hayvanlara aşılama yaparken, bir hayvanın tepkisinden dolayı yerde yuvarlandığını, sonrasında ayağında hisssizlik ve ağrı başladığını söyledi.

Daha sonra parmak uçlarında, baldırında, bel bölgesinde yanma ve hissizlik olduğunun farkına varması ve adım atarken zorlanmaya başlaması üzerine Muğla'da hastaneye başvurduğunu belirten Karakoç, kısa sürede tanı konularak "torakal 2-3" denilen omurlar arasında bir kitle tespitinin yapıldığını dile getirdi.

Karakoç, operasyon yapılması gerektiğini ancak göğüs hastalıkları ile beyin cerrahının aynı anda girmesi gerekebilecek bir ameliyat olduğu için Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi'ne sevk edildiğini anlatarak, "Hiç beklemiyordum, hiç aklımda yoktu. Ben de bir sağlıkçıyım, bu kadar hızlı olacağını tahmin etmedim, aniden oldu. Epi topu 2 hafta sürdü. Daha öncesinde hiçbir belirti yoktu. Zaten kitleyi görünce inanamadım. Dolayısıyla çok tedirgin oldum." dedi.

Ameliyatı çok başarılı bir ekibin gerçekleştirdiğini vurgulayan Karakoç, "Kendimi hocama bıraktım. Allah yüzümüze baktı da hocamızın eline düştük. Çok hızlı bir şekilde toparlanıyorum. Çok iyiyim şu anda. Çok başarılı bir şekilde, beklediğimden daha hızlı bir süreç izliyoruz." diye konuştu.

"Geçmeyen sırt ve bel ağrılarını ihmal etmeyin"

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanı DEÜ Beyin ve Sinir Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagü Kaptan, hastanın bacaklarında uyuşma, karıncalanma ve kuvvetsizlikten yakındığını belirterek, "Bu şikayetle gelen hastalarda fraktür, kırık, disk, fıtık gibi diğer klinik durumlar da düşünülebilir. Bir travma öyküsü de var. Fakat kendisinin de veteriner hekim olması, Muğla'daki doktor arkadaşların da dikkatli bir radyolojik ve klinik incelemesiyle tanı konulmuş." dedi.

Hastanın üst torakal bölgede omurilik tümörü bulunduğunu ve geniş bir yayılımın olduğunu aktaran Kaptan, yayılımın göğüs kafesine, akciğerlere baskı yaptığını, bu nedenle operasyonu yapabilmek için göğüs cerrahisine danıştıklarını ve DEÜ Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Özdemir ile birlikte değerlendirerek operasyona karar verdiklerini anlattı.

Kaptan, "Normalde bu ameliyatlar iki aşamalı olabiliyor. Beyin cerrahisi ve göğüs cerrahisi ayrı ayrı yapabiliyor. Fakat biz birlikte girdik ve tek seansta operasyonu gerçekleştirdik. Ameliyat 7-8 saat sürdü. Tümörü çıkardık. Bu tür ameliyatlardan sonra felç gelişebilme olasılığı vardır. Çok şükür böyle bir şeyle karşılaşmadık." diye konuştu.

Geçmeyen sırt ve bel ağrıları konusunda farkındalık yaratmak istediklerini vurgulayan Kaptan, "Sırt, bel ağrısı olan her hastada değil ama hızlı bir ilerleme söz konusuysa ve tekrarlayan uyuşmalar, karıncalanma, kuvvetsizlikler söz konusuysa, bunu ihmal etmesinler. Çünkü, bu hastamıza eğer bu kadar kısa sürede tanı konulmasaydı, bir kuvvet kaybı, felç gelişmiş olsaydı, o zaman geri dönüşü çok zor olurdu. Daha doğrusu olamazdı." dedi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler