Ağız kokusu kabusunuz olmasın

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyopsikolojik problemlere hatta evliliğin sonlanmasına bile neden oluyor.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, ağız kokusunun önlenebilmesi için tavsiyelerde bulundu.

Kötü ağız kokusundaki en kötü durumun, bu kokunun farkına varmayan tek insanın ağzı kokan kişi olduğunu söyleyen Sevgen Eralp, "Genellikle kişinin ağzının koktuğunu bir yakını söyler, ama insanlar nezaket gereği bu tür konular hakkında konuşmamayı tercih eder. Eğer herhangi bir şekilde ağız kokusundan şüpheleniliyorsa bu durum için öncelikle bir diş hekimi ziyaret edilebilir" dedi.

"SABAHLEYİN AĞIZ KOKUSU NORMAL"

Kötü ağız kokusunun yüzde 85 oranında ağız içindeki bir problemden kaynaklandığını ifade eden Eralp, şöyle konuştu: "Plaklar ve diş taşları kötü ağız kokusuna neden olabilen durumlar arasında sayılır. Bunun yanında, bazı insanlarda nedeni bilinmeyen bir şekilde dilin üzeri bir tabakayla kaplanmaktadır. Bu tabakada bulunan ve özellikle sülfür bileşikleri oluşturan bakterilerin de ağız kokusu yaptığı düşünülür. Bu sorunun giderilmesi için dilin mekanik olarak temizlenmesi gerekir."

Birçok insanın kabusu olan sabahki ağız kokusunu normal olarak nitelendiren Eralp, ağzın gece boyunca kuruması ve bakteri faaliyetleri sonucu bu kokuların oluştuğunu ve kahvaltı sonrası ağızda artan tükürükle beraber bu kötü kokunun kaybolduğunu söyledi.

"DİŞLERİN ÜÇ KEZ FIRÇALANMASI LAZIM"

Ağız kokusunun önlenebilmesi için, ağız hijyeninin sağlanması gerektiğinin altını çizen Sevgen Eralp, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeterli bir ağız hijyeni için dişlerin yemeklerden sonra günde 3 kez fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekir. Bunun yanında dilin günde 1 kez diş fırçası kullanarak temizlenmesi yararlı olabilir. Anti bakteriyel gargara kullanımı da önerilebilir, fakat içerdikleri alkol nedeniyle bu gargaraların uzun süreli kullanımı ağız mukozası ve dilin tahriş olmasına neden olabilir. Diş çürüklerini, diş taşı ve plaklarını ve diş eti hastalıklarını bir diş hekimine başvurmak suretiyle tedavi ettirmek de ağız kokusundan kurtulmak için gereklidir."

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler