Adana'daki hemşirenin silikon mağduriyeti, estetik camiasını da mağdur etti
Medikal Estetik Hekimi Dr. Özgür Koldaş:
"Adana'da yakın bir zamanda sağlık çalışanına uygulanan ve estetikle hiçbir alakası olmayan bir kişinin, doğru olmayan bir materyali kişinin dudağına uygulayarak mağdur etti"
"Burada mağdur olan camia biz oldu,bu hekim titriyle yapıldı halk arasında 'asla gitmeyin, dudak yaptırmayın' konuşulur oldu."
"Bu endişelerden yola çıkarak, bir çok hekim arkadaşım, 'hiçbir şey yapmayalıma' doğru gidiyor"
"Bu ortamda merdiven altı tabir edilen, ruhsatlandırılmamış alanlara yer açmış oluyoruz"
ANTALYA - Medikal Estetik Hekimi Dr. Özgür Koldaş, Adana'da yakın bir zamanda sağlık çalışanına uygulanan ve estetikle hiçbir alakası olmayan bir kişinin, doğru olmayan bir materyali kişinin dudağına uygulayarak mağdur ettiğini belirterek, "Burada mağdur olan camia biz oldu.Bu hekim titriyle yapıldı halk arasında 'asla gitmeyin, dudak yaptırmayın' konuşulur oldu. Bu endişelerden yola çıkarak, bir çok hekim arkadaşım, 'hiçbir şey yapmayalıma' doğru gidiyor. Bu ortamda merdiven altı tabir edilen, ruhsatlandırılmamış alanlara yer açmış oluyoruz"dedi.
Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezindeki bir otelde bu yıl 2'ncisi düzenlenen Ulusal Medikal Estetik Kongresinde, 'Estetik Reklam Rekabet ve Etik' konusu tartışıldı. Oturumda, Adana'da, internette kendini estetik uzmanı olarak tanıtan kuaföre dudak silikonu yaptırarak mağdur olmasına neden genç bir hemşirenin durumu da masaya yatırıldı.
Oturumda konuşan Medikal Estetik Hekimi Dr. Özgür Koldaş, hekimlerin sağlık kuruluşlarının elektronik ortamda ne gibi paylaşımlar yapılacağına dair bilgilendirmelerin yapıldığını belirti.
"Mağdur edilen biz olduk"
Bu bilgilendirme kılavuzun içinde enteresan kısıtlayan çözüm bulunmayan detaylar olduğunu aktaran Koldaş, "Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler yazılar, fotoğraf içeren videolar, haberlere yer verilemez, tedavi özendirilemez. Toplum sağlığı açısından bir vakadır. Fakat instagramda çok kullanılan bir sosyal mecradır. Yapılan uygulanan tedavilerin, tedavi amacı olmayan ilaç statüsüne girmeyen doku zenginleştirmesi olarak gördüğümüz dudak dolgunlaştırması işleminin fotoğrafının konulması özendirici olmayan bir yöntemdir. Bu bir ilaç değil, uygulanan bir işlem tedavi değil. Bu konuda hekim olan arkadaşlarımız resim paylaşamadığı, kendilerini tanıtamadığı bir ortamda geçtiğimiz aylarda Adana'da sağlık çalışanına, tıp personeli olmayan bir kuaför tarafından yapılan bir ürünü kişiye uygulamasını ve mağduriyeti hayretler içinde izledik. Bu izlediğimiz kötü görüntü bizde ürperti oluşturdu. Ancak burada mağdur olan camia biz olduk" diye konuştu.
"Merdiven altına yol açıyoruz"
Adana'daki olayla estetik dünyasının ünvanı ve faaliyet alanının kullanıldığını dile getiren Özgür Koldaş, "Bu hekim titriyle yapıldı halk arasında 'asla gitmeyin, dudak yaptırmayın' konuşulur oldu. Biz bir eylemde bulunmayacaksak, arada kalmış tedavi olmayan ama güzelleşmeyi de insanların kendilerini daha iyi görmeleri ihtiyaçlarını giderme ihtiyacıyla çıktığımız bu yolda, ektik kavramını nereye yerleştireceğiz, halkımıza nasıl bilgi vereceğiz, biz kendimizi nasıl konumlandıracağız. Hatalı çizgiye ne zaman basacağız ve ne zaman ceza alacağız. Bu endişelerden yola çıkarak, bir çok hekim arkadaşım, 'hiçbir şey yapmayalıma' doğru gidiyor. Bu ortamda merdiven altı tabir edilen, ruhsatlandırılmamış alanlara yer açmış oluyoruz. Buradaki bir açmaz vardır" ifadelerine yer verdi.
"Sertifikalı hekim sayısı çok az"
Türkiye'de güzellik amaçlı polikliniklerin kuruluşların sayısının 212'ye yükseldiğini kaydeden Koldaş, "Bu alanda çalışan muayene olarak ruhsatlandırılmış plastik cerrah,dermatolog ve sertifikalı hekim sayılarının bin 500 olduğunu biliyoruz. Güzellik salonları olarak anılan içinde bazılarının ayak bakım birimlerinin de olduğu sayının 156 bin olduğunu biliyoruz. Gelen şikayetleri inceleyen ekibin sayısı çok az olmasından kaynaklı sahada düzenleme yapabilme pozisyonundan ziyade, gelen şikayetleri karşılayabilme yönünde çalışıyorlar.Doktorların olduğu sayı 2 bin değil, güzellik merkezlerinin sayısı 156 bin.Yani şikayet ve denetleme oranı, yaptırım uygulama arasında büyük bir fark var" diye konuştu.
"Rekabeti doğru yönetmeliyiz"
Adana'da, internette kendini estetik uzmanı olarak tanıtan kuaföre dudak silikonu yaptıran Hemşire Merve Keleş'in mağdur olmasını da örek vererek konuşmasına devam etti. "Estetik operasyonların kişinin yaşının en iyisi görünmek amacıyla yapıldığını dile getiren Koldaş, "Medikal estetikte etik davranmayı, reklam ve rekabeti anormal ve merdiven alt uygulamaları da karar bağladık. Yakın zamanda Adana'da yakın sağlık çalışanına uygulanan ve estetikle hiçbir alakası olmayan bir kişinin, doğru olmayan bir materyali kişinin dudağına uygulayarak mağdur etti. Bu konuda reklamı ve rekabeti doğru yönetmeyi, halkımızı doğru bilinçlendirmenin gerektiğini ve tıp disiplinlerinin içinde ortak doğru kararlarla aşırıya kaçmadan,sürdürülebilir bir doku düzeltmelerini ve kişilerin bu düzelteme estetik sonrası olduğundan daha iyi noktalara gelmesini karara bağladık. Bu sayede merdiven altının önlenmesiyle birlikte ülkemizde giderek artan, son yılların en önemli ihraç kalemlerinden sağlık turizminin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Doğru noktalarda tedavi gerçekleştiren Türk hekimlerinin kendi coğrafyamızda güzel başarılarını sınırlarımızın dışına taşıyoruz".
"Kazanan yok"
Koldaş, sağlık sektöründe şikayetlerin artmasıyla sağlık hukukunun ortaya çıktığını kaydederek, " Bu noktada kazanan yok. Devlet kazanmıyor. Birbirleriyle kavga eden iletişim ve sağlık sektörü oluştu. Reklamın iyisi kötüsü ironi ama. Kim düzeltecekse düzeltsin burada kan kaybeden biziz."dedi.
Sağlık Bakanlığından Nuhi Çelikyaya, güzellik salonlarında hekim çalışsa bile tıbbi amaçlı işlem yapmalarına izin vermediklerini vurguladı.
Gelen her şikayeti hızlı bir şekilde değerlendirmeye aldıklarını ifade eden Çelikkaya, "Tabii ki şikayet konusu olursa. İçişleri bakanlığı tarafından bu tür yerler ruhsatlandırılıyor. Bizimle ilgili değil ama şikayet söz konusu olduğu zaman müdahale ediyoruz, gerekli işlemleri yapıyoruz."diye konuştu.
Reklam Rekabet Kurulu'ndan Muhittin Yıldırım, Sağlık Bakanlığından Nuhi Çelikkaya, estetik, dermatolog, plastik cerrah ve avukattan oluşan platformda konu tartışılmaya devam etti.