40 yaşına gelmek birçok kadında orta yaş krizine ve tehlike çanlarının çalmasına sebep oluyor, buna şüphe yok. Bu dönüm noktası yaş, metabolizmanın yavaşlaması ve açıklanamayan kilo artışı gibi bazı acımasız gerçekleri de beraberinde getiriyor.
Doğrusu şu ki, 40 yaşından sonra, vücudunuz her 10 yılda %5 yavaşlar. Bu da, sadece kilonuzu korumak için, aldığınız kalori miktarını azaltmanız ve daha çok spor yapmanız gerektiği anlamına gelir. Metabolizma Nedir? Metabolizma, vücudunun yiyeceği enerjiye dönüştürmesi işlemidir. Vücudunuz bu enerjiyi ya hemen harcar; ya da karaciğer, kaslar ve yağ gibi dokularda saklar. Metabolizmayı cinsiyet, yaş, tiroid seviyesi, kas/yağ oranı ve ruh hali gibi birçok etmen etkiler. İşte 40 yaşından sonra metabolizma hakkında en çok merak ettiğiniz soruların yanıtları ve metabolizmayı hızlandırmanın kolay yolları: Neden daha önce yağ olmayan bölgelerim şişmanlıyor? Cevap: Mitokondriler hücrelerinizdeki yiyeceği enerjiye dönüştüren yapılar 40 yaşından sonra yavaşlarlar ya da ölürler. Bunun sonucunda, daha önceden yakabildiğiniz kalorileri yakamaz ve kilo alırsınız. Çözüm: Mitokondri kaybıyla savaşmak için, günlük kalori tüketiminizi 100 kalori azaltın. 100 kalori azaltmanın kolay yollarından bazıları: tavuğun derisini yememek, kahvede tam yağlı süt yerine yağsız süt kullanmak, sandviçlere mayonez yerine hardal koymak gibi. Araştırmalar gösteriyor ki günlük 100 kalori daha az almak, uzun vadede, formunuzu korumaya yardımcı oluyor. 2. Neden daha önce hiç acıkmadığım kadar çok acıkıyorum? Cevap: 40 yaşından sonra östrojen hormonunuzun seviyesinin azalmasıyla insülin seviyeniz yükselir ve tiroid seviyeniz düşer, bunlar da açlık hissinizin artmasına sebep olur. Böylece daha çok yer ve daha az yakarsınız, bu da göbeğinizin iç kısmında ‘epiplon’ adı verilen yağların artmasına sebep olur. Çözüm: Çözünebilir lifler açlık ve karın yağlarına karşı en büyük savunmanızdır. Midenizi çabucak doldurur ve böylece az yer ve tok kalırsınız. 40 yaşında, günlük en az 35 gram lif tüketmelisiniz. Şu mükemmel kaynakları tüketebilirsiniz;