4.Avrasya Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi Başlıyor!

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da dünyanın çeşitli yerlerinden 400'e yakın enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji uzmanlarının katılımıyla 4. Avrasya Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi başladı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da dünyanın çeşitli yerlerinden 400'e yakın enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji uzmanlarının katılımıyla 4. Avrasya Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi başladı. Karadeniz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği ile Bosna-Hersek Ulusal Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin organizasyonuyla Saraybosna'daki Hollywood Hotel'de başlayan kongrenin açılışına, Bosna-Hersek Federasyonu Sağlık Bakan Yardımcısı Goran Çerkez, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Zeki Karagöl, Kongre Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ile çok sayıda bilim adamı katıldı.

Kongre Başkanı Leblebicioğlu, ilkini 2006 yılında Kırgızistan'da, ardından Kazakistan ve Azerbaycan'da yaptıkları kongrenin dördüncüsünü Türkiye ile tarihi ve gönül bağının olduğu Bosna-Hersek'te yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kongreye, Türkiye ve Bosna-Hersek'in yanı sıra yaklaşık 15 ülkeden mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları alanında ünlü 400'e yakın bilim adamının katıldığını ifade eden Leblebicioğlu, kongreye Türkiye'de tıp alanında faaliyet gösteren 12 derneğin önemli destek verdiğini kaydetti.

Enfeksiyon hastalıklarının artık sınır tanımadığını belirten Prof. Leblebicioğlu, bir süre önce Meksika'da görülen domuz gribinin bir kaç ay içerisinde Türkiye'de ve dünya genelinde görüldüğünün bunun en iyi örneği olduğunu bildirdi.

O yüzden bu bilgiyi ve deneyimleri paylaşmak önemli diyen Leblebicioğlu, özellikle bilim ve sağlık alanında yarışmaktan çok birlikte bir şeyler paylaşmanın önemli olduğunu vurguladı. Kongre Genel Sekreteri ve Marmara Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan ise 5 Haziranda sona erecek kongrede 17 panel, 3 konferans düzenleneceğini ve 250 bildiri sunulacağını söyledi.

Bosna Hersek Ulusal Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Sead Ahmedagiç de ülkesi ile tarihi bağların bulunduğu Türkiye'nin, önemli bilim adamlarıyla böyle bir bilimsel kongre düzenlemenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

Kongre kapsamında düzenlenen panelde ise "Antibiyotiklerin kullanımı" konusu bilim adamlarınca tartışıldı. Prof. Hakan Leblebicioğlu, yaptığı konuşmada, antibiyotiklerin kullanımı konusunda Türkiye'de ve tüm dünyada ciddi sorunların olduğunu anlattı. Yanlış antibiyotik kullanımının dirençli bakteri enfeksiyonlarına neden olabildiğine işaret eden Leblebicioğlu, şu bilgileri verdi;

Yanlış antibiyotik kullanımı sorunları büyütmekte. Antibiyotiklerin uygunsuz kullanılmasında ana sorunların başında ilaçların eczanelerden reçetesiz alınabilmesi ve hekimlerin zaman zaman gereğinden fazla antibiyotik yazması geliyor. Antibiyotikler her mikroorganizmayı öldürmüyor. Örneğin virüs dediğimiz mikroorganizmaya, gribe, nezleye antibiyotiklerin etkisi yok. Ancak antibiyotiklerin en çok grip ve nezle gibi durumlarda kullanıldığını görüyoruz.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler