Toplumun 20 yaş dişi olarak bildiği ve en son çıkan dişler olarak nitelendirilen üçüncü azı dişleri, ortalama 20 yaşında bu süreci tamamladıkları için bu isimle biliniyor.
Acıbadem Kocaeli Hastanesi uzmanları da, bu dişlerin 17 yaşından sonra her yaşta çıkabileceğini belirterek, “20 yaş dişinin aslında yaşı yoktur.
Dişin çıkması engelleyen faktörler ortadan kalktığında; örneğin öndeki dişin çekilmesine bağlı 20 yaş dişinin çene kemiğinde yer bulması, ileri yaşlarda oluşan kemik erimesi gibi nedenlerle ileri yaşlarda da 20 yaş dişi çıkabilir diye konuştu.
20 yaş dişleri ağız sağlığı açısından çeşitli sorunlara neden oluyor. Çenede tam yerini alamamış gömülü ya da yarı gömülü dişlerin yol açtığı sorunlar şunlar:
Yarısı çıkmış dişlerde dişin gövdesini çevreleyen yumuşak dokuların enfeksiyonu olabiliyor
Bu bölgedeki dişetlerinin iltihaplanıp şişebiliyor
Dişetinde meydana gelen iltihaplanma nedeniyle, ağrı, ağız açmada kısıtlılık, ağız kapatırken acı, yanakta şişlik ve ilerleyen durumlarda yutkunma güçlüğü yaşanabiliyor
Diş çürükleri oluşabiliyor
Protez kullanımı engellenebiliyor
Diş kaynaklı kist ve tümörler meydana gelebiliyor
Kaynağı belli olmayan ağrılar ortaya çıkabiliyor
Ortodontik (dişlerde ve çenelerdeki şekil ve dizilim bozukluklarının tedavisi) tedaviyi engelleyebiliyor.
20 yaş dişlerinin çekilmesi gereken durumlar şunlar;
Tekrarlayan dişeti iltihaplanmaları
Diş çürükleri
Ağrı ve protetik (yapay diş tedavisi) nedenler
Ortodontik nedenler
Enfeksiyonlar
Diş kaynaklı kist ve tümörler
Zamanımızdan 1-2 milyon yıl önce yaşadığı çeşitli antropolojik araştırmalar neticesinde ortaya çıkan insana benzer, insan öncesi canlıların çene ve dişlerinde yapılan incelemelerde üst ve alt azı dişlerinin günümüz insanınınkinden hacimsel olarak çok daha büyük olduğu saptandı.
Üçüncü büyük azı dişleri her iki çenede de en büyük dişlerdi. Kafatasının gelişmesi yanında genel olarak yüz bölgesinde gerileme, küçülme, narinleşme söz konusu oldu.
Çene yapısı küçüldü. Çenelerdeki küçülme oranı, diş boyutlarının küçülmesinden daha belirgin olduğu için dişler çenelerde daha zor yer bulmaya başladı. Bu nedenle modern insanın çenesinde sıkışıklık, çapraşıklık ve yersizlik problemleri başladı. Yirmi yaş dişleri kısmen veya tamamen gömülü olduğu zaman diş çürüğüne neden olan bakteriler 20 yaş dişlerini etkiliyor.