Bilim Dünyasından Genetiği Değiştirilen İnsan Embriyosuna Tepki

Uluslararası bilim camiasından Çin'e tepki geldi. Bilim adamları, Çinli araştırmacıları insan embriyosunun genetiğini değiştirmeyi amaçlayan çalışmalarından vazgeçme çağırdı.

Uluslararası bilim camiası, Çinli araştırmacılara insan embriyosunun genetiğini değiştirmeyi amaçlayan çalışmalarından vazgeçme çağrısında bulundu.

ÜNLÜ BİLİM DERGİLERİ REDDETİ

Guangzhou'daki Sun Yat-sen Üniversitesi'nden araştırmacılar, Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak görülen ölümcül kan hastalığı beta talasemi ile bağlantılı bir geni DNA'dan çıkararak, yerine sağlıklı bir gen koymaya çalışmışlardı.

Bunun, genetiği değiştirilmiş insan embriyoları üretme yolunda atılan ilk adımlardan biri olduğuna inanılıyor. Bu tür DNA değiştirme tekniği Avrupa'da yasak. Ünlü bilim dergileri Science ve Nature da etik gerekçelerle araştırmayı yayınlamayı reddettiler.

Çinli araştırmacıların çalışmaları internette fazla tanınmayan bir dergide yayınlandı.

##7232101##

NASIL YAPTILAR?

Araştırmada, doğurganlık tedavileri uygulayan bir klinikten alınan ve ilave bir dizi kromozomu bulunduğu için doğumda kullanılamayacak olan 86 insan embriyosu kullanıldı. Araştırmacılar, CRISPR/Cas9 olarak bilinen gen değiştirme yöntemiyle beta talasemiye yol açan genin yerine sağlıklı bir gen koydular.

ULUSLARARASI BİLİM KURULUŞLARI KARŞI ÇIKIYOR

71 embriyo yaşadı ve bunlardan 54'ü üzerinde testler yapıldı. Aralarından çok azında yeni konulan sağlıklı genlerin izi bulundu. Bu nedenle de çalışma durduruldu.

Uluslararası bilim kuruluşları bu tür araştırmalara hem etik gerekçelerle, hem de bilimin henüz bu aşamaya gelmediği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler