Saçlarımla Birlikte Kaş ve Kirpiklerimde Dökülmeye Başladı, Ne Önerirsiniz?
Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr
Estetik görünümde çok önemli bir yer tutan saçın kaybı kişide yaşlanma duygusu yaratıp, vücudundan bir şeylerin eksildiği düşüncesi insanları mutsuz ediyor.
Saç Dökülmesinin Nedenleri
Saç dökülmeleri kansızlık, beslenme bozuklukları, vitamin eksiklikleri, ağır hastalıklar, hormonal düzensizlikler ve bazı ilaç kullanımlarından sonra görülebilirse de genelde bir nedene bağlanamaz. Ailesel yatkınlık, stres, mantar enfeksiyonları ve kalitesiz bakım ürünlerinin kullanılması da dökülmeyi etkileyerek arttırabilir.
Saç dökülme alanları erkeklerde başın ön, üst ve tepe kısmında görülür ve değişik genişlikte olabilir. Çoğu kişide ileri yaşlara kadar başın her iki yanında ve ensede dökülmeyen alanlar kalır. Kadınlarda ise yaygın seyrelme tarzında dökülmeye daha sık rastlanır. Bölgesel dökülme nadir olarak görülür.
Saç dökülmesi otuzlu yaşlara doğru başlar ve elli yaşın üstünde erkek nüfusunun hemen hemen yarısında görülür. Başlama yaşı ne kadar erken olursa dökülme de o kadar fazla ve geniş alanda olur.
Dökülmeyi Durduran Ya da Yeniden Saç Çıkartan Tedavi Var mıdır?
Vücudun diğer hücreleri gibi saç hücrelerinin de genetik olarak şifrelenmiş bir ömür süresi bulunur. Dökülen saçların ömürlerinin kısa olarak planlandığı düşünülür. Bazı ilaçlarla bu dökülmeye başlayan saçların hücrelerinin ömrü uzatılmaya çalışılır. Ancak bu ilaçlar kullanıldığı dönemde kısmen etkili olsa da ilacın kesilmesi ile eski dökülme durumuna geri dönülür.
Saç Ekimi
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte estetik cerrahinin tüm bölümleri gibi saç ekim tekniği de gelişti ve başarılı sonuçlar alınır hale geldi. Eskiden içerisinde 5-6 saç hücresi bulunan dokularla (makro greftlerle) yapılan saç ekimleri doğal olmayan görünüm yaratıyordu. Günümüzde saç ekimi artık mikro greft tekniği olarak bilinen 1-2 kıl hücresinin ekimi şeklinde yapılıyor.
Saç ekiminde en önemli kriter saç ekimi yapılacak alanla, saçın alındığı alan arasındaki orandır. Tüm saçın 3’te 1 ve daha az oranındaki dökülmelerinde saç ekimi ile elde edilecek estetik sonuçlar çok iyidir. Daha geniş alanlardaki dökülmelerde alanın genişliğine bağlı olarak estetik başarı düşer, ekim sonrası elde edilen saç yoğunluğu biraz daha az olur.
Başarıyı etkileyen bir diğer önemli etken de ekibin tecrübesidir. Saçın ekim yönü, açısı, yoğunluğu ve hücrelerin efektif dağılımı estetik görünümü çok etkiler.
İlgili Soru Kategorileri
Sağlık Soruları Kategorileri