1 yaşında bir erkek çocuğum var. Boğazında sürekli hırıltı var ve burnu da sürekli akıyor. 1 hafta önce kabakulak geçirdi. Çocuk sürekli huzursuz gibi mızmızlanıp duruyor. Bunun nedeni nedir?
Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr
Bu durum geniz etine bağlı olabilir.
Geniz Eti;
Burnun hemen arkasında, geniz olarak tanımlanan bölgede yer alan gevrek kıvamlı bir doku parçasıdır. Bu organ, ağız veya burundan bakıldığında görülemez. Geniz eti; toplumumuzda bazı anne/babalar tarafından hatalı olarak, burunda veya genizde bulunmaması gereken zararlı bir ‘et oluşumu' olarak algılanmaktadır. Hâlbuki geniz eti, bademcikler ile birlikte; mikroplar, virüsler ve yabancı etkenlere karşı vücudun ilk savunma sistemini oluşturan ve her çocukta bulunan bir organdır. Küçük çocuklarda, vücudun genel direnç sistemi bu etkenleri henüz tanımadığı, yeterince hazırlıklı olmadığı için bademcik ve geniz eti özellikle yük altında çalışmaktadır. Bu nedenle küçük çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları erişkindekine göre daha sık olur. Geniz eti ve bademcikler de bu enfeksiyonlara sık olarak iştirak ederler. Küçük çocuklarda geniz eti, solunum yolu enfeksiyonları sırasında sıklıkla şişer, burun yolu ile solunumu engeller. Geniz etine bağlı gelişen problemler ilkokul öncesi dönemde birçok çocuğun ortak sorunlarından birisidir. Ancak günümüz anlayışında sorun olan her geniz etine ameliyatla müdahale edilmez. Organı mümkün olduğunca korumaya yönelik bir yaklaşım tarzı izlenir. Ancak belirli bazı şartlar geliştiğinde ve ilaç tedavisi ile daha fazla yarar sağlanamadığı durumlarda müdahale edilir. Nitekim küçük çocuklarda, vücudun bölgesel direnç sisteminde bazı bağışıklık maddeleri salgılayarak ilk basamakta rol oynayan bu organ, daha ileri yaslarda çocuğun büyümesi, vücudun genel direnç sisteminin devreye girmesi, yüz gelişiminin tamamlanması ile görevini tamamlar ve giderek küçülür. Erişkin yaslarda çoğunlukla geniz eti dokusu kalmaz.
Geniz Eti Hangi Sorunlara Yol Açar?
Geniz eti; normalden çok daha fazla büyüyerek kitlesi ile Bakteri ve virüsler tarafından istila edilerek ve bunların vücutta barınıp çoğalması için yataklık ederek sorunlara yol açabilir. Geniz etinin normalden fazla büyümesi, çocuğun burun yolu ile solumasını engeller, çocuk sürekli ağzı açık dolaşır. Hatta bu durum ileri boyutlara vararak geceleri nefes almasında güçlüğe ve solunumda kesintilere yol açabilir. Bakteri ve virüsler için bir rezervuar teşkil etmesi ise, geniz etinde sık tekrarlayan enfeksiyonlara, bu enfeksiyonların komsu organları etkilemesine neden olur. Burada en fazla etkilenen organımız orta kulaktır. Orta kulak, havalanmasını sağlayan ‘östaki borusu ‘ vasıtası ile geniz eti ile yakin komşuluk içindedir.
Geniz Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?
1. Geniz eti iltihabinin en belirgin bulguları: Burunda nefes alma güçlüğü Burun ve geniz akıntısı Gece ağız açık uyuma Gece horlama Uykuda nefes almada güçlük çekilmesi, nefesin kısa aralıklarla kesilmesi sonra gürültülü bir şekilde tekrar nefes alma (sleep apne).
2. Geniz eti iltihabına bağlı gelişen diğer bulgular çevre organların etkilenmesi sonucu ortaya çıkar: Mikroplar için barınak teşkil etmesi nedeni ile sık tekrarlayan üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları Sürekli ağız yolu ile solunumun neden olduğu yüz seklinin bozulması, çocuğun istirahat pozisyonunda bile ağzı açık durması, sert damağın yukarı doğru iyice kubbeleşmesi. Bu şekilde alt ve üst çene ilişkisinin bozulması ve dişlerin düzgün kapanamaması. Orta kulakta sıvı toplanması, buna bağlı orta derecede sinsi bir işitme kaybı gelişmesi Sık tekrarlayan orta kulak iltihapları Çocukta konuşma bozukluğu.
Hangi Durumlarda Ameliyat Önerilir?
Geniz eti için önerilen ameliyatlar iki ana grupta ele alınır: Kesin endikasyonlar Kesin endikasyonlar, tüm dünyada kabul edilen ve ameliyatın kesinlikle gerekli olduğu durumları içerir. Bunlar: Geniz etinin aşırı büyüyerek, özellikle uykuda solunum güçlüğüne ve nefes almada kesintiye yol açması (sleep apne) Solunum için burnun kullanılamaması ve sürekli ağız solunumu nedeni ile yüz seklinin bozulmaya başladığı durumlardır. Rölatif endikasyonlar.
Bu grup endikasyonlar, ilaç tedavisi ile sonuç alınamadığı durumları içerir: Sık tekrarlayan geniz eti iltihabi Orta kulakta sıvı toplanması Sık solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesinde zemin oluşturma Bu durumlarda ameliyatın gerekliliği veya zamanlaması konusunda tüm dünyada kabul edilen standart bir uygulama yoktur. Geniz etinin alınması kararı, rahatsızlığın başka türlü tedavi şansının kalmadığı durumlarda verilir. Günümüzde bu konuda, hastaya olabildiğince konservatif (organlarını korumaya yönelik) yaklaşılır. Geniz etinin alınması ile vücudun direnç sisteminde bir zayıflama olmaz. Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.