Kızım Havale Geçirdi, Tekrar Geçirme Olasılığı Var mı? Hangi Aşılar Yapılmalı?
Merhabalar kızım 1 hafta önce havale geçirdi ve 1 gece yoğun bakımda yattı. Tekrar geçirebilir diye 4 gün normal odada sadece sabah öğle akşam iğne yaptılar ve çocuk iyi diyip çıkardılar. EEG çekimi istedim. Cuma çektireceğiz. Acaba çektirmeden başka doktora gitsem mi? Birde özelde hiç aşı vurdurmadım şuan 2,5 yaşında aşılar var mı, gitmem gerekli mi? Havaleyi de 38’le geçirdi.
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Geçmiş olsun. Bazı sorulara cevap vermelisiniz. Çocuğunuzun nöbet süresi (kasılma) ne kadar (kaç dakika)? nöbet tipi nasıl (tüm vücudu mu kasıldı yoksa vücudunun belli bir bolgesinde mi? yüz, kol veya bacak kasılma oldu), çocuğunuzun yaşı kaç?, ailede 1. derece akrabalarda epilepsi öyküsü var mı? Nöbet sonrasında çocuğunuzda güç kaybı, yürüme konuşma ile ilgili nörolojik bir anormallik tespit edildi mi? Bu soruların cevaplarına (ek olarak EEG) göre çocuğunuzun havalesi basit febril konvulziyon mu, komplike febril konvulziyon mu ayrımı yapılır.
Özel aşılarından muhtemelen zatürre aşısı (prevenar) yapılmamıştır (Şu an Sağlık ocaklarında varsa yapılıyor). Yapılmamışsa zatürre aşısı(prevenar) yapılabilinir. Su çiçeği aşısını ve hepatit A aşısını yaptırabilirsiniz (su çiçeği aşısı tekdoz -1 yaşından sonra yapılabilinir /,hepatit a aşısı 2 yaşından sonra 6 ay ara ile 2 doz yapılabilinir. /Zature aşısı ilk dozu 2 yaşından sonra yapılıyor ise tek doz yeterli.) Son 2 yıldır Sağlık ocaklarında karma aşıları menejit aşısı ile beraber yapılIyor. Sizin de çocuğunuzun muhtemelen menenjit aşısı (hıb aşısı) yapılmıştır. (Sağlık Ocağına sorabilirsiniz -aşı kartında belirtilmiş olması gerekir)
A. Basit Febril Konvülziyon Kriterleri
Nöbet 15 dakikadan kısadır.
Konvülziyon tipi jeneralizedir( tüm vucut ,extremite).
Nöbet görülme yaşı 6 ay – 5 yaş arasıdır.
Nörolojik defisit yoktur.
EEG normaldir.
B. Kompleks Febril Konvülziyon Kriterleri
Nöbet 15 dakikadan uzundur.
24 saat içinde nöbet tekrarı.
Nöbet tipi fokaldir.
Nöbet görülme yaşı 6 aydan küçük, 5 yaşından büyüktür.
Nörolojik defisit vardır.
Birinci derecede akrabalarda epilepsi bulunması.
Anormal EEG bulgusunun saptanması.
Bir hastada basit febril konvülziyon tanısı koymak için kriterlerin hepsi bir hastada bulunmalı, kompleks febril konvülziyon tanısı için ise bir kriter yeterli olur.
Febril Konvülziyonun Uzun Süreli Yönetimi
a. Hastada komplike febril konvülziyon tanısı konmuş ise tedavi yöntemi epileptik hastalara uygulanan tedavi yönteminin aynısıdır.
b. Hastaya basit febril konvülziyon tanısı konmuş ise aileye ateş düşürülmesi ve antipiretik ilaçlar hakkında bilgi verilmelidir.
1. Antipiretik ilaçlar ateşi düşürmesine rağmen febril konvülziyonu önlemede bir etki göstermezler, ekseriye febril konvülziyon ateşli hastalığın ilk bulgusu olabilir. Buna rağmen antipiretik ilaç ile çocuğun ateşinin düşürülmesi çocukta rahatlama sağlayacağı gibi dehidratasyonu da önler.
2. Yüksek ateş sırasında çocuğun giyeceklerinin çıkarılması ve ılık duş uygulanması hakkında aile bilgilendirilmelidir.
3. Ateşli infeksiyonda ailenin evde uygulayacağı ilk müdahaleyi takiben en yakın hekime başvurması önerilmelidir.
4. Aileye evde kullanmak üzere rektal diazepam verilmelidir. İki türlü uygulanabilir.
a. Ateş 38.5 ?C ‘yi geçerse günde 2 defa 12 saat arayla uygulanabilir.
b. Nöbet görüldüğü anda rektal diazepam uygulanabilir.
Aşağıdaki şartların oluşması durumunda fenobarbital veya valproik asit devamlı proflaksi için tercih edilir. 2 yaş altındaki çocuklarda fenobarbital tercih edilmelidir.
a. Nöbet sırasında ailede panik yaşanması ve çocuğa gerekli müdahalenin yapılamaması.
b. Nöbet sırasında ailenin sağlık kuruluşuna ulaşamayacak kadar uzakta bulunması.
c. İnfant döneminde 3 nöbetten fazla febril konvülziyon oluşması.
İlgili Soru Kategorileri
Sağlık Soruları Kategorileri