Kalp Büyümesi Boğazdaki Hırıltıdan Anlaşılabilir mi?
İyi günler benim arkadaşımın bebeği 2,5 aylık. Boğazında bir hırıltı sonucu hastaneye götürüldü. Hastanede kalp büyümesi var dediler. Sorum bunun hırıltıyla ilgisi var mı? Kalp büyümesi nedir? Ne gibi zararları olur? Saygılar.
Dr. Cüneyt Özüak
Ülkemizde doğuştan kalp hastalığı ya da kalp anomalisi görülme oranı % 0,8, yani her yıl 12 bin bebek kalp hastalığıyla doğuyor. Ancak hastalıkla doğan ya da risk grubunda bulunan çocukların ilerde kalp hastası olmasını engellemek mümkün. Anne babası kalp hastası olan her çocuk kalp hastalığına aday değildir, fakat doğuştan kalp hastası olan annelerin çocuklarında da aynı patolojinin olması nadir de olsa görülen bir durumdur. Anne veya babasında doğumsal kalp hastalığı bilinen çocukların ana karnındayken izleme alınması fetüsde aynı patolojinin görülme şansı az bile olsa gereklidir. Böylece hem gerekli olabilecek müdahale için geç kalınmamış olacak, hem de eğer kalple ilgili anomali onarılamayacak kadar ağırsa hamileliğin sonlandırılması söz konusu olabilecektir.
Riskli Çocuklarda Kalp Check-Up’ı Hangi Yaşta Yapılmalıdır?
Her doğan bebek doğduğu anda rutin olarak bir çocuk doktoru tarafından muayene edilmelidir. Bu neden önemlidir? Bazı kalp ameliyatlarının yapılabilmesi zamanla sınırlıdır, o yüzden aile hastalığı geç fark ederse bebek gereken kalp ameliyatını olamayacağı için ya kısa süre sonra hayatını kaybedecek veya ideal olmayan başka bir ameliyat yapılmak zorunda kalacak ve yaşadığı süre boyunca bunun sıkıntısını çekecektir. Doğduğu anda çocuk doktoru tarafından muayene yapılamayan çocuklarında muhakkak uygun bir zamanda muayene ettirilmeleri gerekmektedir, çünkü birçok kalp hastalığı yıllar boyu hiçbir belirti vermeden durabilir.
Türkiye’de Çocuklarda En Çok Hangi Kalp Hastalıkları Görülüyor?
Türkiye’de çocuk kalp hastalıkları ile genel bir bilgi bankası bulunmamaktadır bununla beraber çocuk kalp ameliyatlarının çok yapıldığı kliniklerde görülen anomalilerden en sık rastlananı halk arasında kalbin delik olması diye tarif edilen kulakçıklar ve karıncıklar arasındaki deliktir. Bununla beraber akciğere giden damar darlıkları, akciğere ve vücuda giden damarların tersten çıkması, kalpte delikle beraber akciğere giden damarın dar veya tam tıkalı olması gibi durumlar sık görülür.
İlgili Soru Kategorileri
Sağlık Soruları Kategorileri