Sayın hocam öncelikle böyle siteler oluşturup bizleri aydınlattığınız için sizlere sonsuz teşekkür ederim. Hocam geçenlerde uyuyorken gece yarısı kalkıp küçük tuvaletim gelmişti tuvalete gittim, tuvalette ayakta küçük abdestimi yaparken kalbim o kadar çok sıkıştırdı ki tuvaletim bitmeden tuvaletten kendimi dışarıya zor attım, nefesim sanki bir anda kesildi ve kalbim o kadar çok sıkıştı ki kalp krizi geçiriyorum dedim ve kendimi balkona zor attım. On dakika bekledikten sonra kalbimin sıkışması ve nefes alamamam normale döndü. Şimdi hala kalbim sanki sıkışıyormuş gibi ve har an kalp krizi geçirecekmişim gibi geliyor. Sayın hocam bu aralar günde 2 paketten fazla sigara içiyorum. Bunu da belirtmek istedim. Acaba kalbimde bir sorun mu olabilir? Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim ve şimdiden sizlere teşekkür ederim.
Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Kalple ilgili olan ağrılarında çeşidi vardır ve göğüs bölgesinde hissedilen ağrıların %5'inden daha azının nedeni kalp kaynaklıdır. Kalp krizi belirtisi olan ağrılar (anjina pektoris) daha çok göğüs ön bölgesinde yaygın bir alanda olup boyna ve sol omuza doğru yayılır ve künt vasıflıdır . Bir noktada veya batıcı karakterde değildir. Egzersiz, heyecanlanma gibi durumlarda artma olur. Sizinde egzersizle, yol yürürken, merdiven çıkarken ağrınız oluyor mu? Kalple ilgili tetkiklerinizi yaptırmanızı öneririm (EKG, efor testi , kan tetkikleri, talyum sintigrafisi, gerekirse anjio).
Çarpıntı kalp hızının yüksek olması (taşikardi) veya ritim problemi olmasından dolayı olabilir.Kalp hızının >100/dakika olmasına taşikardi denilir. Taşikardilerin birçok nedeni ve nedene yönelik tedavi şekilleri vardır. Taşikardi sinirlendiğimiz, heyecanlandığımız zaman, egzersiz yaptığımız zaman, enfeksiyon durumlarında ateşle beraber, kansızlık durumunda, tiroid bezinin hızlı çalıştığı durumlarda görülebilir bir durum olmakla beraber bazen kalp ileti sistemindeki bozukluklar nedeniylede olabilir ve hastalarda çok ciddi yakınmalara da neden olabilir. Bu şikayetler gelip geçici olabilir ve çarpıntınız olmadığı dönemde yapılan tetkikleriniz normal bulunabilir. Şikayetleriniz olduğu bir esnada tetkiklerinizin yapılması (EKG, tiroid hormonları, hemogram vs) veya ritim holteri denilen bir cihaz takılarak gün içinde şikayetleriniz olduğu anlar kaydedilebilir. Eğer ileti sistemi ile ilgili bir problem saptanırsa kalp ritmini baskılayıcı ilaçlar verilebilir veya anormal iletim yollarının tanı ve tedavisi için elektro fizyolojik tetkikler yapılabilir. Bir kardiyolog tarafından görülmenizde ve tanınıza göre tedavi başlanmasında fayda vardır. Geçmiş olsun.