Oğlum 2 yaşında ve Atopik Egzama, Alerjik Egzama teşhisi kondu. Kortizonlu iğne verildi. Kaşıntı ve kızarıklıklar biraz geçmişti fakat yine başladı. Şimdide deltacortril diye yine kortizonlu bir ilaç verildi ama çocuk çok küçük ve zayıf bünyeli. İlacı hiç kullanmak istemiyoruz yan etkisi çokmuş. Bu hastalık nasıldır? Başka türlü tedavisi var mıdır? Lütfen yardımcı olun. Teşekkürler kolay gelsin.
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Çocuğunuzun tanısı klinik bulgularla konulmuş olmalı. Çocuğunuzun atopik dermatitine sebep olan alerjenleri tespit etmek için kan spesifik IgE bakılabilinir (ev tozu, akarlar, küf mantarı, kedi, köpek tüyü, inek sütü, yumurta arpa, buğday çavdar vb). Ayrıca kan sayımı, Total IgE, ECP, IgA, kan çinko seviyesi (çinko eksikliği bazen egzema, atopik dermatit ile karışabilir), tam idrar tetkiki, idrar kültürü, gaita mikroskopisi yapılabilinir.
Atopik dermatit için lokal ilaçlar (krem/ pomad) alevli dönemlerde lokal steroid (kana karışmadığı ve dozu az olduğu için) kullanılabilinir (5-7 gün), sonrasında alevli dönem (kızarıklık pullanma sulanma) geçtikten sonra hastada atopik dermatit belirtileri hafif de olsa varsa elidel krem haftada 2 veya 3 gün birkaç ay kullanılabilinir. Beraberinde koruyucu antihistaminik şurup ve veya lokotrien reseptör blokeri oral (ağızdan) belli bir süre (birkaç ay) kullanılabilinir. Yani sistemik steroid ihtiyacı olmadan lokal ilaçlar (lokal steroid, krem, pomad ataklar sırasında 5- 7 gün yan etkileri yok veya minimumdur.) ve koruyucu steroid dışı oral (ağızdan) ilaçlar alınabilir. Tabiki bunun kararını çocuğunuzu takip eden ve tetkiklerini yapan Doktorunuz vermeli.
Alerjik cilt testinde inek sütü alerjisi çıktıysa özel mamalar (neocate/ pregomin as/peptijunior) kullanılabilinir. Ev tozu alerjisi varsa; ek önlem olarak akarları azaltmak için eve sulu elektrik süpürgesi alınabilinir, çocuğunuzun oyuncaklarının yünlü olmamasına dikkat edip, çarşafları elyaf kılıflı olabilir.
Geçmiş olsun...