Bronş Kisti

Bronkojenik kist: Konjenital kistler çoğunlukla bronkojenik kistlerden oluşur. Anterior mediasten veya hilus çevresinde bulunurlar. Sıklıkla radyografi sırasında insidental olarak saptanır. Kistler gençlerde bronşial obstrüksiyona neden olabilir. Adultlarda ise bulgular kistin enfeksiyonu ile ilişkilidir. Genellikle sol akciğerde ve ilk dekadda saptanır, her iki cinsiyette eşittir. Alışılmadık diğer lokalizasyonlarda da olabilir. Periferal ve intrapulmoner bronkojenik kistler de bulunur ve cerrahi olarak enfeksiyon açısından önem taşırlar. Abse ve diğer edinilmiş patolojilerden ayrımı güçtür.

Kistler 10 cm çapa ulaşabilir. Hava yolları ile ilişkisi yoktur. Trakeobronşial ağaca komşu olabilirler. Kist içeriği berraktır, enfekte ise püy veya hemoraji olabilir. Respiratuar epitel ile döşelidir, bazen skuamoz metaplazi olabilir. Dunvarında seri kesitler ile kıkırdak gösterilebilinir. Kist duvarında seromüsinoz glandlar ve fibromüsküler bağ doku bulunur.

Bronş Kisti ile ilgili sağlık konuları

Akciğer Embolisi Akciğer Kanseri Ani Morarmalar Ani Soluk Durması Balgam Bronşit Epiglotit Gemcitabine Genel Sağlık Göğüs Ağrısı Göğüs Asimetrisi Karaciğer Bozuklukları Karaciğer Şişmesi Karaciğer Yağlanması Karaciğer Yetmezliği Koah Kronik Astım Lejyoner Hastalığı Meme Absesi Meme Ağrısı Meme Başı Akıntısı Nezle Öksürük Paclitaxel Sars Siroz Verem Vinorelbine Zatülcenp Zatürre
Tüm Terimler

Bronş Kisti ile ilgili videolar

Bronş Kisti ile ilgili sorular

Harflere Göre Konular

[Hata Bildir]