Bebekler 4. Ayında Diş Çıkarabilirler mi?
4. ayın içinde bir kız çocuğumuz var. Sağlık ocağındaki doktor çocuğun diş çıkarmaya başladığını söyledi. Benim bildiğim kadarıyla biraz daha zamanı var. Çocuğumuz salya akıtmaya başladı elini ağzına sokmaya ve diş etlerini kaşımaya başladı. Kaşıntıdan mı yoksa acıdığından mı ağlıyor. Bizim anne baba olarak yapmamız gereken bir şey var mı? Erken diş çıkarmasının zararı var mı? Birde erken diş çıkarması normal mi? Çocuk doktoruna götürmeli miyiz? Bilgi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Çocuklarda ilk diş çıkarma genellikle 6. aydan sonra başlar. Nadir olarak bazı çocuklarda ilk diş 3. ayda da çıkabilir. Çocuğunuz diş çıkarma için hazırlık aşamasında. Diş çıkarma zamanı en çok genetik faktörlerden etkilenir(aile fertlerinin diş çıkarma zamanı).
Çocuğunuzun doğumda dişi olsaydı(natal diş) bunun kökü olmadığı için yutma, aspire edilme riski olduğu için bu diş alınırdı. Çocuğunuz için diş çıkarma dönemi için çok erken değil.
Kauçuk diş eti kaşıyıcıları kullanabilirsiniz. Diş çıkarma döneminde çocuğa olan sevgi, şefkat biraz daha artırılarak hassas dönemi rahat atlatmasına yardımcı olmalısınız. Ayrıca D vitamini proflaksisini alıyor olmalı.
Geçmiş olsun.
İlgili Soru Kategorileri
Sağlık Soruları Kategorileri