Bahar Çarpması

Kışın soğuk ve güneşsiz ikliminden baharın ılık günlerine geçerken insan vücudunda da bazı değişiklikler meydana gelir. Hiç farkında bile olmadığımız bu değişiklikler birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku hali gibi ortak şikayetlere yol açıyor.

Genel olarak “Bahar yorgunluğu” diye adlandırılan bu sıkıntıları, biraz yaşantımıza dikkat ederek biraz da beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikler yaparak atlatmak mümkün.
İşin kötü tarafı “Bahar yorgunluğu” tedavi edilmezse “kronik yorgunluk sendromu”na dönüşebiliyor. Uzmanlar, “Bahar yorgunluğu”na bağlı olarak birçok kişide kalp ve romatizma şikayetlerinin de arttğını belirtiyorlar.

Kalabalık şehirlerde yaşayanlar, baharın getirdiği bu olumsuz gelişmelerden daha fazla etkileniyor. Çünkü baharda havadaki elektrik yükü artıyor. Bu yük, pozitif ve negatif iyonlar vasıtasıyla insan vücuduna taşınıyor. Negatif iyonların artması yorgunluk, halsizlik ve gerginliklerin artmasına sebep oluyor. Bu elektrik yükü şehirlerde daha fazla olmaktadır. Hava kirliliği, sanayi atıkları ve trafik keşmekeşi, negatif elektrik yükünü arttırdığı için vücuttaki olumsuzlukları da tırmandırıyor. Gerginlik ve stres artıyor. Damarlarda büzülmelere yol açıyor. Bu büzülme midede olursa, ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.

Havadaki olumsuz gelişmeler vücuttaki su dengesini de bozar.

Bahar yorgunluğundan fazla etkilenmemek için, B ve C vitaminlari ile potasyum başta olmak üzere daha çok vitamin ve mineral almak gerekir. Bildiğiniz gibi B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum ise domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca her gün 2-3 litre kadar su için. Alkolden uzak durun. Uykunuza ve uyku düzeninize dikkat edin.
Bahar yorgunluğunu çabuk atlatmanın en iyi yollarından biri de tatildir. Şehir hayatının stresinden ve bulunduğunuz ortamdan birkaç günlük uzaklaşmak çok faydalı olacaktır.
 

Bahar Çarpması ile ilgili sağlık konuları

Harflere Göre Konular

[Hata Bildir]