22 şubat 2008 doğumlu bir kızım var. 01 temmuzda aşıya götürdüğümde bıngıldağının kapanmadığını ve her ay sağlık ocağına gelmem gerektiğini söylediler. Bir açıklama yapmadılar. Kızım 6 ay 16 günlük bu gerçekten korkulacak bir durum mudur? Beni aydınlatır mısınız? Çok teşekkürler.
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Yeni doğan bebeğin kafasında fark ettiğimiz, fakat zarar verme korkusuyla fazla dokunamadığımız bıngıldaklar -hâlbuki bıngıldağa dokunmak herhangi bir zarara yol açmaz- oldukça dayanıklıdır. Bebeğin kafasında altı adet bıngıldak vardır. Elle dokunulduğunda ancak ön ve arkadaki iki bıngıldak fark edilebilir. Bebeğin fark edemediğimiz ön-yan bıngıldakları doğumundan sonraki 2–3 ay; arka-yan bıngıldakları ise, 1 yıl içinde kapanır.
Alnın hemen üzerinden başlayan, başın üstüne hafifçe bastırıldığında fark edilen büyük veya ön bıngıldağın genişliği beş santimetreyi bulabilir. Baklava dilimine benzeyen ve bebek altı aylıkken kapanma sürecine giren bu bıngıldak, 1,5–3 yaş döneminde tamamen kemikleşip kapanır. Hayatın ilk birkaç ayında genişleyebilen ön bıngıldağın, ortalama 13,8 ayda kapandığı rapor edilmiştir; üç aylık dönemde bebeklerin % 1’inde, 12 aylık dönemde % 38’inde, 24 aylık dönemde de % 96’sında kapanmış olduğu belirtilmiştir. Başlangıçtaki boyutu, ne zaman kapanacağı hususunda bir gösterge olmayan ön bıngıldak, erkek bebeklerde kızlara nazaran daha erken kapanmaktadır. Ön bıngıldağın dört aydan erken kapanması beynin gelişimini engelleyebileceği için, dikkatli olunmalıdır. Kafanın arka bölümünde bulunan, ön bıngıldağa nazaran daha az fark edilen ve küçük bir üçgene benzeyen arka bıngıldak ise, üçüncü ayda kapanır. Tiroit hormonu eksikliği veya D vitamini yetersizliğinde bıngıldaklar geç kapanabilir. Bıngıldakların geç kapanması, bir hastalık belirtisi olabilir.
Çocuğunuzun baş çevresi gelişimi ve nörolojik gelişimi takip edilmelidir. Baş evresi ve nörolojik gelişim birlikte değerlendirilmeli. Sizin çocuğunuzda ön fontanal (ön bıngıldak) 6. aydan sonra kapandığına göre problem gözükmesi pek olası değil, ancak baş çevresi takibi yapılmalı (aylık olarak 18 aylığa kadar).