Merhaba 2 yaşında oğlum var. 14 kg. 87 cm boyunda. Oğlum balık yemiyor. Balığı çorbalarına karıştırınca kokusunu anlayıp çorbayı yemiyor. Balık yağı içirmeli miyim? 1 yaşındayken yaptığım sebze yemeklerinden yiyordu şimdi onları da yemiyor. Şimdi sebzeleri ufak doğrayıp sebze çorbaları yapıyorum sizce doğru mu yapıyorum? Yediği şeyler pilav, az köfte, makarna çorba ve bol meyve. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Çocuğunuzun boy ve kilosu 2 yaşa göre(doğum tarihini gün ay yıl olarak belirtirseniz daha doğru persentil bilgisi verilebilinir) normal. Çocuğunuz balık yağı içeren şurup kullanabilir. (saf balık yağı içeren ve farmasötik olan balık yağı şurubunu eczaneden alabilirsiniz). Balık yağı şurubu ağır metal (civa,kurşun) içermemeli.Güvenilir farmasotik balık yağı şurubu alınmalı.
Çocuğunuza kan sayımı, demir, total demir bağlama kapasitesi, ferritin, tam idrar tetkiki yapılabilir (kansızlık ve veya idrar yolu enfeksiyonu açısından).
Balık yağı takviyelerinin sağlık yararının anahtarı omega 3 yağ asididir- bedeniniz tarafından bütün hücrelerin temel yapı taşı olarak kullanılan temel bir yağ asididir. Omega 3 vücudunuzda sağlık hücrelerinin temelini oluşturduğundan, balık yağının faydaları bedeninizdeki bütün sistemleri etkiler. Balık yağının içinde EPA ve DHA adı verilen Omega-3 yağ asitleri vardır.
Omega 3 yağ asitlerini vücut üretemediği için dışardan besinlerle alınması gerekir.
Balık Yağı Faydaları Nelerdir?
Omega 3 sağlıklı nöral yolları oluşturmak için temel teşkil ettiğinden balık yağının faydaları özellikle nörolojik ve psikolojik rahatsızlıklarda hissedilir. Şayet beden yeterli omega 3 ‘e sahip değilse, beyinden vücudun diğer yanlarına mesajları iletecek kolları başka bir yağ asidinden kuracaktır- omega 6 ile. Araştırmacılar omega 6’dan kurulan sinir hücrelerinin omega 3 ile yapılanlardan çok farklı olduğunu buldular. Bunun sonucu olarak, beyniniz “ sinyallerini karışık alabilir “, bu da depresyon, bipoler bozukluk ve birçok başka psikolojik rahatsızlıklara neden olur.
Balık yağının diğer faydaları diyabetin ve diyabetin sebep olduğu hasarların önlenmesini içerir. Balık yağı takviyeleri maküler dejenerasyona bağlı görme kaybı ve bir dizi başka rahatsızlıkları önleyebilir.
Omega 3 yağ asitleri kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu bir destektir. Total kolesterolü ve trigliserid seviyesini düşürücü etkisi bulunur. Kan basıncını düşürücü ve kanı inceltici etkisi vardır. Balık yağı faydaları açısından öncelikle kalp dostu denilebilecek bir besindir. Kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır. İyi kolesterolü yükseltici etkisi bir diğer balık yağı faydası olarak belirtilebilir.
Düşük kilolu doğan bebeklerde temel yağ asitlerinin eksik olduğu ve bununda bebeklerde zekâ seviyesini olumsuz bir şekilde etkilediğine dair de araştırmalar bulunmaktadır.
Dikkat eksikliği görülen çocuklarda balık yağı kullanımı bu sorunun giderilmesinde olumlu yararlar sağladığı son dönemlerde daha sıkça dile getirilen bir tespittir.
Balık yağının çocuklarda zihinsel gelişimlerini olumlu etkilediği ve öğrenme kapasitesini artırdığı gözlemlenmiştir.
Yurt dışında yapılan bir araştırma sonucunda omega 3 ün akıl sağlığı üzerinde katkılar yaptığı ve beynin yaşlanma sürecini yavaşlattığı belirtilmiştir. Alzheimere karşı koruyucu nitelikleri olduğu tespit edilmiştir. Omega 3 yağ asitleri en çok beyinde bulunur.
Omega 3 ün beyindeki işlevinin depresyonu önlemede etkili olduğu da belirtilen bir bulgudur. Depresyonda olan hastalarda yapılan incelemede omega 3 oranının düşük olduğu görülmüştür.
Romatizmal artritte eklem şişliğini ve ağrılarını hafifletici etkisi olduğu görülmüştür.
Gerçekten, geçen on yılda, muhtelif araştırmacılar balık yağı veya omega 3 YAĞ ASİDİ eksikliği ile; diyabet, kalp hastalığı, depresyon, bipoler rahatsızlık, psoriasis, obezite, yeme bozuklukları, ADHD, şizofreni, osteoporoz, iltihaplı bağırsak hastalığı, maküler dejenerasyon, kolon kanseri, meme kanseri, astım ve prostat kanseri arasında ilinti keşfetmişlerdir.