6 Yaşındaki Kızım 2 Senedir Neden Bacak Ağrıları Çekiyor?

Kızım 6 yaşında ve yaklaşık olarak 4 yaşından bu yana bacak ağrısı yaşıyor. Haftada bir kere veya bazen her gün ağrıları oluyor. Ağrısı olan bölgeye masaj yaptığımız da ya da ağrı kesici içirdiğim zaman ağrısı geçiyor. Ağrısı olduğu zaman bir halsizlik veya ateş yapmıyor. Genellikle tek bacağı ağrıyor ama her seferinde aynı bacağı olmuyor. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden bilgileriniz için teşekkür ederim.

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Bacak ağrısı ile beraber ateş, karın ağrıları gibi şikâyetler ifade etmediğinize göre olmuyor olmalı.

Bacak ağrıları özellikle akşamları oluyor ve alt extremitede oluyorsa büyüme ağrıları olabilir.

Kan Sayımı, Aso, Crp, Sedimantasyon, Rf, Alt, Ast, Ürik Asit, Kalsiyum, Fosfor, Alp, Tam İdrar Tetkiki, Total Ige İle ayrıcı tanı yapılmalı. Tetkiklerde şikâyetini açıklayacak bir patoloji (anormal bulgu) bulunmaz ve başka şikâyetleri yoksa büyüme ağrısı olabilir.

Büyüme Ağrıları

Okul çağı çocuklarının %10-20’ sinde görülen eklem dışı ağrılardır. Daha çok bacaklarda görülür. Ağrı 17-18 yaşlarına kadar devam edebilir. Ağrılar kramp şeklinde, derin, rahatsız edici bir tarzda hissedilir. Bacaklar, baldırlar, bacağın ön tarafı ağrının en çok hissedildiği bölgelerdir. Kalça, bel ve üst taraflarda nadiren görülürler. Ağrılar aşırı fiziksel aktivite ile artar, masaj ve dinlenmekle azalır. Akşamları ve geceleri artar, uykuyu engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Bazı çocuklarda bütün gece boyu sürebilir. Bu hastalarda topallama, eklemlerde şişlik, şekil bozuklukları, fiziksel aktivite kaybı olmaz. Ağrılar sabahları tamamen geçer.

Büyüme Ağrılarının Özellikleri

  • 4-12 yaşlarda sık görülür.
  • Kızlarla erkeklerde eşit sıklıkta görülür.
  • Alt ekstremitelerde derin kramplar ve ağrılar olur. Ağrı her iki bacakta da olur. Akşam ve gece şiddetlenir, sabahları geçer.
  • Topallama ve hareket kısıtlılığı yoktur. Masaj ve ağrı kesiciler ağrıyı hafifletir.
  • Muayene normaldir.
  • Laboratuar bulguları normaldir.

Büyüme ağrılarının sebebi tam olarak bilinememektedir. Kesin teşhis için bir kriter yoktur. Çocukluk çağı fibromiyalji sendromu, hipermobilite sendromu ve miyfosial ağrılardan ayırt edilmelidir. Metabolik ve romatizmal hastalıklar yönünden takip edilmelidir.

Geçmiş olsun...

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri