Dünya Hemofili Federasyonu (WFH) tarafından iki yılda bir düzenlenen Dünya Hemofili Kongresi, 1-5 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı. Türkiye Hemofili Derneği’nin ev sahipliğinde, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye, 115 farklı ülkeden yaklaşık 4 bin 200 kişi katıldı.
İstanbul’daki billboardlarda “Kanamayı Durdurmak İçin Geldiler” posterleriyle duyurulan kongrenin bu yılki teması “Herkes için Tedavi” ile “Kadınlar ve Hemofili” olarak belirlendi.
28. Dünya Hemofili Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan WHF Yönetim Kurulu Üyesi Gordon Clarke, federasyon hakkında çeşitli bilgiler verdi.
WHF’ın 1962’de kurulduğunu belirten Clarke, federasyonun üye sayısının 113’e ulaştığını söyledi.
Birçok bilim adamı, doktor, ilaç firması ve hastayı bir araya getiren kongreyle, hastalıkla yapılan çalışmaları tanıtmak ve sorunlara çözüm yolları bulmayı amaçlandığını dile getiren Gordon Clarke, “Twins” (Kardeş Ülkeler) projesiyle de tedavi konusunda ileri ülkelerin, gelişmekte olan diğer ülkelere yardım etmelerini sağladıklarını söyledi.
Kendisi de bir Hemofili hastası olan Clarke, hastalıkla ilgili tanı ve tedavi çalışmalarının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Dünyada yaklaşık 600 bin Hemofili hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak sadece 200 bin hastaya ulaşabildik. Hastaların yüzde 70’inden fazlası tedavi hizmetlerinden yararlanamıyor. Hedefimiz tüm hastalara tedavi imkanı sağlamak” dedi.