El, kol ve bacaklarımız aşırı kullanıldığında yorularak ağrı veriyor. Öte yandan aynı kas grubundan olsa da, biz hissetmeden dakikada 60 ile 80 arasında kasılıp kendini bırakarak 1 dakikada ortalama 4-4,5 lt kanı vücutta dolaştıran kalbimiz, eğer kalp damar ya da kapaklarında bir problem yoksa yorulmadan çalışıyor. Kalpte yaşanan herhangi hücresel bir bozulmanın ise telafisi mümkün olmuyor. Çünkü kalp hücreleri bozulduğunda hücreler yenilenemiyor. İşte bu nedenle kalp sağlığını korumak büyük önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım Kalp Haftası nedeniyle, kalp ve damar sağlığını korumada dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlattı.
Sigarayı bırakın alkolü sınırlandırın
Sigaraya hiç başlamamak, kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. Alkol, kalp hastalıkları ile direkt ilişkili olmasa da fazla tüketimi özellikle karaciğer yağlanmasına neden olduğu için kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.
Her gıdadan yeterli ve dengeli tüketin
Dengeli beslenmek ve her gıdadan gerektiği kadar almak sağlıklı bir kalp için çok önemlidir. Buna göre;
Yağ kullanımı kısıtlı olmalı, yağ göz kararı ile değil ölçekle kullanılmalıdır.
Kızartma alışkanlığı ortadan kaldırılmalıdır.
Hamur işi, fast food, gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Yarım yağlı süt tüketilmelidir. Kutu sütler hijyen açısından güvenlidir.
Yiyecekler “istenildiği kadar” tüketilmemelidir. Meyve ve sebze yerken de kalori miktarlarına dikkat etmeli ve ölçülü tüketilmelidir.
Kırmızı et tüketimi haftada bir, yağsız olarak tercih edilmelidir. Bunun yanında tavuk ve hindi eti tercih edilmeli, tavuğun derisi, pişirilmeden önce alınmalıdır. Haftada iki kez çok yağlı olmayan balıklar yenmelidir. Balık dışındaki deniz ürünleri tüketilmemelidir.
Haftada 2-3 kez yumurta tüketilebilir. Ancak hiçbir zaman yağda değil, haşlama olarak tercih edilmelidir. Hijyen açısından sarısı kayısı kıvamında değil, katı kıvamda olmalıdır.
Günde en fazla 1.5 çay kaşığı tuz kullanılmalıdır. Vücudun ihtiyacı olan tuz, sebze ve meyvelerle yeterli miktarda alındığı için, masada tuzluk bulundurulmamalıdır.
Margarin yerine tereyağı yenmelidir.
Türkiye’de yağın yakılarak yemek pişirilmesi kültürü, örneğin soğanın yağda kavrulması, sağlıksız bir beslenme alışkanlığıdır. Soğan yağda kavrulmamalı, tüm malzemeler bir araya konularak pişirilmelidir.
Rafine edilmiş şekerden ve mısır şurubundan uzak durun
Rafine edilmiş, işlenmiş şeker ya da mısır şurubuyla üretilmiş hazır gıdalar da kalp ve damar sağlığı açısından tehlikelidir. Ancak gerçek ve içine herhangi bir katkı maddesi konulmamış olan bal şeker kadar zararlı değildir. Şeker gibi bal da tatlandırıcı olarak çayda kullanılabilir. Bal kullanırken içeriğine dikkat edilmeli, saf bal olduğundan emin olunmalıdır.
Doktor eşliğinde düzenli egzersiz yapın ve check up yaptırın
40 yaş üzeri kadın ve erkekler yılda bir kez kardiyolojik check up’dan geçmelidir. Kişi; ailesel olarak kalp hastalıkları açısından taşıdığı risk faktörleri, şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol gibi eşlik eden diğer hastalıklara göre check up programlarına alınmalıdır. Kardiyolojik tetkikler, kişiye özel yapılmalıdır. Doktor, kardiyolojik check up’da kişisel ayrımları yaptıktan sonra yine kişiye özel egzersiz programları da düzenleyebilir