Hamilelikte Doğru Beslenmenin İpuçları:

Düzensiz ve yanlış beslenmenin yol açabileceği kronik hastalıklar ve doğum sonrası depresyon konularında açıklamalarda bulunan Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Orçun Orhun, anne ve bebek sağlığının korunması için yapılması gerekenlere değindi.

HAMİLELİK SONRASI DEPRESYONA DİKKAT

Hamilelik sırasında alınması gereken takviyelerin başında folik asidin geldiğini belirten Dr.Orçun Orhun, folik asidin çocuklarda oluşabilecek sinir sistemi problemleri riskini minimuma indirdiğini ve folik asidin kan yapımında önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Hamilelik sırasında oluşabilecek kemik erimesi riskine karşın D vitamini alınmasın gerektiğini belirten Orhun, bebeğin zeka gelişiminde önemli rol oynayan iyotun da önemine dikkat çekti. Hamilelik sonrası depresyon oluşumunu minimuma indiren omega 3'ün ise bebekte zeka gelişimine katkıda bulunduğunu söyleyen Dr.Orçun Orhun, bu vitaminlerin hangi besinlerde bulunduğu ve ne miktarda tüketilmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.

HAMİLELER TON BALIĞI TÜKETMELİ Mİ?

Folik asidin koyu yeşil sebzelerde, kalsiyum ve proteinin süt ürünü gıdalarda, D vitamininin doğal kaynağı güneşin yanısıra; yumurta, süt ve balıkta, omega 3'ün ise somon gibi yağlı balıklar, ceviz ve bademde bulunduğu belirten Orhun, zengin bir omega 3 kaynağı olan ton balığı, midye gibi deniz ürünlerinin içerdiği yüksek miktarda civa sebebiyle tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

HAMİLELER BU BESİNLERDEN UZAK DURMALI

Bol şekerli gıdalar ve çay, kahve gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Orhun; çay, kahve gibi içeçeklerin demir bağlama ve kafein içerme gibi yan etkileri olduğundan bu gibi içeçek ve gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Pişmemiş et veya balık içeren gıdaların da tüketiminin hamileyken uygun olmadığının altını çizen Orhun, günlük olarak tüketilmesi gereken besinlerin önemine değindi.

Haftada minimum 2 kez balık ve et tüketilmesi ayrıca tüketilen gıdalar arasında salataya da bolca yer verilmesi gerektiğini söyleyen Orhun; zengin omega 3 kaynağı olan ceviz, badem ve incirin hamileler için önerilen besinler arasında yer aldığını açıkladı.

SUNİ ŞEKERLİ SIVILARIN TÜKETİMİNDEN KAÇINMALI

Hamilelik sırasında sıvı tüketiminin arttığını ve her gün mutlaka süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içeçeklerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Orçun Orhun, günde minimum 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini de vurguladı. Orhun, suni şekerli sıvılar, asitli ve gazlı içeceklerin ise yan etkileri sebebiyle dikkatle tüketilmesi gerektiğini belirtti.

HAMİLELİKTE İLAÇ KULLANIMI VE DÜZENLİ VİTAMİN ÖLÇÜMÜ

Yapılan klinik çalışmalara göre; hamilelere en az risk oluşturan, güvenli ilaçların bulunduğunu ve hamilelerin kesinlikle doktorlarına danışmadan ilaç kullanmaması gerektiğini söyleyen Orhun, doktorların reçete ettiği gıda takviyeleri ve vitaminlerin mide bulantısı yapsa da kullanılması gerektiğini belirtti. Her ay eczanede vitamin ölçümü veya aile hekimine giderek kan tahlili yaptırılmasıyla vücudumuzun ihtiyacı olan eksik vitaminlerin öğrenilebileceğini belirten Dr.Orçun Orhun, vitamin eksikliğine göre eczacı veya doktorunuzun önerdiği ürünlerin kullanılması gerektiğini, eczane dışında satılan ürünlerin içerik ile kullanım bakımından önerilmeyeceğini ve güvenli bir kaynak oluşturmadığını da vurguladı.