Çocukları Hastalıklardan Koruma Yolları
Sonbaharı geride bıraktığımız şu günlerde nezle, grip, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi solunum yolu enfeksiyonları da atağa kalkıyor.
Çocuklar hava soğukken neden daha çok hastalanır? Bunun pek çok nedeni bulunuyor. Birincisi çocuklarda özellikle solunum yolu enfeksiyonu yapan virüs ve bakterilerin soğuğu sevmesidir. İkinci nedeni ise; okulların açık olmasıdır. Okullar, çoğu zaman enfeksiyonların hızla yayıldığı bir ortam oluyor. Bağışıklık sistemleri daha hassas olan çocuklar da kışı bulaşıcı hastalıklarla karşılıyor. Özel Medline Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uz. Dr. Musa Ekin, mevsim değişimlerinde çocukları hastalıklardan korumak için alınması gereken önlemleri anlatıyor.
Çocuğunuzu hastalıklardan korumanın en önemli noktası; hastalarla yakın temasta bulunmasından kaçınmak ve vücut direncini düşürdüğü için soğuktan korumak olmalıdır.
Okulun birinci yılı önemlidir…
Çocuğunuz ister anaokuluna başlasın ister ilkokul ister kreş, okulun birinci yılı genellikle pek çok solunum yolu enfeksiyonu geçirilen, çocuğun sıklıkla hasta olduğu bir dönemdir. Hatta bu süreç iki yıl sürebilir. Bu dönemde bağışıklık sistemi hiç görmediği enfeksiyonlarla karşılaşmakta ve aslında vücut bir yandan da bağışıklık kazanmaktadır. Birkaç yıl içinde durum genellikle düzelir.
Yılda kaç kez enfeksiyon normaldir?
Bir çocuğun yılda 6–12 solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi normaldir.
Çocuklarda sıklıkla solunum yolu enfeksiyonu geçirmesine neden olan faktörler nelerdir?
Alerjik hastalıklar, astım, geniz Eti gibi problemler çocukların daha sıklıkla solunum yolu enfeksiyonları geçirmesine neden olur. Sigara dumanına maruz kalmak da enfeksiyonları arttıran önemli bir faktördür. Çok çocuklu ailelerin çocukları ve yuvaya erken başlayan çocuklar elbette ki daha fazla hasta olurlar.
Bulaşıcı hastalıklara karşı çocuklarınıza kişisel temizlik bilincini aşılayın
Soğuk algınlığına yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri el temizliğidir. Grip virüsü, hapşırık ve öksürükle dışarıya atılan havadaki bu virüsü taşıyan damlacıklar yoluyla taşınır. Havada asılı kalması yoluyla bir başka kişiye bulaşır. Ama çoğunlukla bu damlacıklar direkt öksürükten ziyade öksüren kişinin eliyle ağzını kapatması sonucu, eline bulaşan virüslerin bir başkasına dokunarak bulaştırması veya yediği bir şeyi paylaşması sonucu oluşur. Bu açıdan değerlendirdiğimizde kalabalık ortamlarda bulunmamak gerekir. Okul ve kreşe gitmek zorunda olan çocuklar için en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta ise yine el temizliğidir
Çocuklarınızı enfeksiyondan korumak için soğuk havada kıyafetine dikkat edin!
Çocuğunuzun vücut direncinin düşmemesi için dışarıya çıkarırken kıyafetlerinin yeteri kadar kalın olmasına dikkat edin. Özellikle dışarıdayken soğuktan korumak için bebeğinizi kat kat giydirmek, kalın bir kat giydirmekten ısı izolasyonu açısından daha iyidir. Ayrıca bebeklerde daha çok baştan ısı kaybı olduğu için, başını örtmeyi ihmal etmeyin.
Hasta kişilerden uzak tutun…
Soğuk hava insanların kapalı ortamlarda bir araya gelip, birbiriyle temasını kolaylaştırdığı için üst solunum yollarının kış mevsiminde daha fazla görülmesine neden oluyor. Bu yüzden çocuğunuzu mümkün olduğunca hasta insanların yer aldığı ortamlarda bulundurmayın. Eğer evde bulunan bir aile bireyi ya da siz hastaysanız çocuğunuza enfeksiyonunun bulaşmaması için mutlaka maske takın.
C vitamini takviye edin
Yapılan çalışmalar, C vitamininin enfeksiyonlarından korunmada yararlı olabileceğini, ancak enfeksiyon oluştuktan sonra fayda sağlamadığını gösteriyor. Çocuğunuzun yeteri kadar C vitamini takviyesini doğal yollarla almasını sağlayın.
İlgili Sağlık Konuları