Delikli nesnelere bakmak size ızdırap mı veriyor? Mideniz bulanıyor, tüyleriniz diken diken oluyor, bayılacak gibi mi hissediyorsunuz? Öyleyse tripofobiniz olabilir.
Tripofobi delik fobisi anlamına geliyor. Tam olarak ne olduğunu anlamak ve sizde bulunup bulunmadığını öğrenmek için yapmanız gereken tek şey bu fotoğraflara bakıp sizi rahatsız edip etmediklerini görmek.İnsanların yüzde 16'sında görülen bu fobi oldukça yaygın aslında. Pek çok insan böyle bir korkusu olduğundan habersiz. Ta ki bu tip fotoğraflara rastlayana kadar. Tripofobi'nin fark edilmesi aslında yeni sayılır. Henüz literatüre girmemiş olması da bundan.
Psychological Science (Psikoloji Bilimi) dergisinde 2013 yılında yayınlanan bir araştırma ise konunun artık bilim insanlarının da ilgisini çektiğini gösteriyor.Tripofobi'ye sadece delik korkusu demek aslında eksik bir tanım. Bu insanlar gözenekli, süngerimsi nesnelerden, kabarcıklardan, kendini tekrar eden şekillerden rahatsız oluyorlar. Bu fobiye sahip insanlar fotoğraftakilere benzeyen şekilleri gördüklerinde en fazla tiksinme duygusu yaşadıklarını söylüyorlar. Yani bir fobi olarak tanımlansa da aslında insanlar üzerinde yarattığı etki çok daha farklı. İnsanlar tüylerinin diken diken olduğundan kaşıntıya çarpıntıdan mide bulantısına kadar pek çok belirti yaşıyorlar.Araştırmacılar bu korkunun evrim kökenli olduğunu söylüyorlar. Fobinin altında yatan sebebinin hastalık kapma korkusu olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar dünyanın en zehirli bazı hayvanlarını incelediklerinde bu hayvanların üzerlerinde tripofobiye sahip insanları rahatsız eden formlara benzer şekiller olduğunu görmüş. Bu da bize evrim süresince bazı şekillerden uzak durmamız bunların tehlikeli olabileğini anlatıyor.Araştırmacılar herkesin farklı derecelerde de olsa tripofobisi olduğunu düşünüyor. Bu formlara dair geliştirilen korkunun bir sebebinin de bunun insanlara küflü, bozulmuş yiyecekleri hatırlatması ve zehirlenme korkusu yaratması. Yani her durumda tripofobi biyolojik temele dayanıyor.