5 kadından biri bu sorunu yaşıyor

Kadınlarda en sık rastlanan hastalıklardan olan idrar kaçırmaya (inkontinans) dikkat çekmek amacıyla 20-26 Haziran tarihleri Dünya Kontinans Haftası olarak anılıyor.


35 yaşın üzerinde her 5 kadından birinde idrar kaçırma hastalığının görüldüğünü belirten Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu ancak kadınların yeterince önemsemediğine vurgu yaptı.

Çevremizdeki 35 yaşın üzerinde her 5 kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Kadınların sosyal ve iş hayatlarını önemli ölçüde etkileyen idrar kaçırma; daha çok öksürme, hapşırma, gülme gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda ortaya çıkabiliyor. Dünya Kontinans haftası nedeniyle açıklamada bulunan Kontinans Derneği Başkanı Prof.Dr. Oktay Demirkesen, hastalıkla ilgili bilinenlerin çok az ya da yanlış olduğunu ve bunun da hastalığın etkisini artırdığına dikkat çekti:

"Kadınların sosyal hayatlarını negatif yönde etkileyen bu hastalık, yeterince önemsenmiyor ve çoğu kendi kendine bu sorunu çözmeye çalışıyor. Kadın idrar kaçırma polikliniği ve kadın ürolojisi ile ilgilenen ürologların olduğu bilinmiyor. Sanılanın aksine Türkiye'de kadınların idrar kaçırma sıklığının erkeklere nazaran 4 kat daha fazla. Menopozdaki kadınların yüzde 50'si, doğurganlık çağındaki kadınların ise yüzde 30'u değişik derecelere idrar kaçırıyor. İdrar kaçıran kadınların yüzde 80'ine yakını yaşlanma ve doğum yapmanın doğal bir sonucu olarak görüyor. Gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması da kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli."

İdrar kaçırmaktan utanma duygusunun doktora gidilmesini engellediğini belirten Demirkesen, Türk ilaç sektörünün köklü şirketlerinden Nobel İlaç'ın desteğiyle hayata geçirdikleri Pembe Tuvalet Projesi'yle bu alanda ciddi bir bilgi eksikliği olduğunu gördüklerini ifade etti:

"Geçtiğimiz ay Türkiye genelinde Pembe WC Bus ile 17 ili gezen sağlık görevlilerimiz 3 bin kadına ulaştı. Proje için yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki, kadınların çoğunluğu utanıyor ve hastalık olarak görmüyor. İstanbul'dan Gaziantep'e uzanan eğitimlerimize katılan kadınlara 'idrar kaçırmayı kabullenmeyin, doktora başvurun' mesajı verdik. Pembe Tuvalet Projesi'nden aldığımız geri bildirimlerle ilerleyen dönemlerde Türkiye'nin farklı noktaları için çalışmalarımız sürecek." dedi.