Reaktif Artrit Hastasıyım. Tedavi İçin Ne Yapılması Gerekiyor?

Merhaba, 22 yaşında bir erkeğim ve reaktif artrit hastasıyım. 2 yıldır ağrılarım var ve 4 aydır antibiyotik iğne kullanıyorum. Ama geçmiyor. Ayak parmaklarımdan sarı renkte, kötü kokulu sıvılar akıyor. İdrar yaparken yanma ve batma oluyor. Ne yapmalıyım?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Reaktif Artrit (ReA), vücudunuzun başka bir bölgesindeki enfeksiyona yanıt olarak gelişen enflamatuar bir durumdur. Bakteriyle temas etmek ve enfeksiyon geliştirmek reaktif artriti tetikleyebilir. Eklemlerinizin enflamasyonu (artrit) reaktif artritin tanımlayıcı bir özelliğiyken, bu durum gözleriniz, cildiniz ve idrarı mesanenizden taşıyan tüpün (üretra) enflamasyonuyla da ilişkilendirilebilir.

Pek çok kişi için reaktif artrit belirtileri ve semptomları gelip gidebilir ve sonunda 12 ay içerisinde ortadan kaybolabilir. Reaktif artritin belirtileri, enfeksiyonun tetiklemesini takiben günler ve haftalar içinde başlar. Reaktif artrit, belirtileriniz ve semptomlarınız hafif olabileceğinden, uzun süre tespit edilmeden oluşabilir.

Yaygın belirtiler ve semptomlar aşağıdakileri içermektedir:

Artrit, en sık ayak bileğinde, dizde, ayakta ve kalçada görülür,

Ürogenital yolda oluşan iltihaplanma (üretrit), idrar yaparken yanma ve idrara çıkma sıklığı yaratır ve erkeklerde anormal sıvı salınımı oluşur,

Gözde iltihaplanma (konjunktivit),

Gözün içinin enflamasyonu (uveit),

Ağız ülserleri ,

Cilt döküntüleri,

Sırtın alt kısmında ve butlarda ağrı,

Omurların enflamasyonu (spondilit),

Ateş,

Kilo kaybı,

Prostat bezinin enflamasyonu (prostatit),

Reaktif artrit bulaşıcı değildir. Ancak, buna neden olan bakteriler cinsel ilişki ve yemek hazırlanması sırasında olduğu gibi insandan insana geçebilir. Fakat bu bakterilere maruz kalan pek az kişi reaktif artrit geliştirir. Reaktif artrit hastalığının belirti ve semptomları gözlenirse hemen doktora başvurun. Genetik faktörler, reaktif artrit geliştirme ihtimaliniz olup olmadığını belirlemede rol oynar. Yediğiniz yemeklerin uygun bir sıcaklıkta saklandığından ve uygun bir şekilde piştiğinden emin olun. Bu şekilde, salmonella, shigella, yersinia ve campylobacter ile bulaşan reaktif artrit hastalığını önlemeniz mümkündür. Bunlara ek olarak, cinsel ilişkide korunma, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için etkin bir çözümdür. Dahiliye bölümünde değerlendirilmeniz uygun olur. Ayrıca göz komplikasyonları açısından Göz bölümünde muayene olmanız gerekir. Kardiyoloji bölümünde Kalp ritmi ve kalp sesleri değerlendirilmeli, EKG, Telekardiyografi gerekli görülürse ekokardiyografi çekilebilir.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri